Venstre om kommunal aftale: Det er varm luft

Det mener Venstres kommunalordfører, Jacob Jensen (V), som ikke har meget tilovers for de syv centrale principper, der ifølge regeringen skal sikre, at offentlige ressourcer bliver anvendt så effektivt som muligt, og som samtidig skal give en offentlig besparelse på 12 milliarder kroner frem mod 2020.

»Moderniseringsaftale er et meget fint ord at bruge om syv løse hensigtserklæringer. Men det er typisk regeringen ikke at komme med et konkret indhold. Det er mest af alt varm luft, man kan ikke være uenig i hensigtserklæringerne om dialog, åbenhed og klare mål og så videre, men der skal mere til end det, hvis man skal modernisere den offentlige sektor. Der skal konkret handling bag,« siger Jacob Jensen.

Regeringen lægger med de syv principper op til, at styringen i den offentlige sektor skal fokusere på resultater, ledelsen skal vise de ansatte tillid og ansvar og der skal fokus på medarbejdernes faglighed. Aftalen er indgået mellem regeringen og centrale aktører på det offentlige arbejdsmarked, herunder den faglige organisation FTF, Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner.

Jacob Jensen har dog svært ved at forstå, hvordan regeringen er nået frem til, at den kan spare lige præcis 12 milliarder kroner.

»Det her, det er lidt tænk på et tal, hvor regeringen er landet på 12 milliarder, uden der ligger nærmere overvejelser bag. Det virker som om, den bare slynger et tilfældigt tal ud. Det lander så på 12 milliarder kroner, fordi det lige er hensigtsmæssigt. Men man må spørge, om det er tilfældigt. Nu er det 12 milliarder, sidste gang var det 12 minutter, men pointen er den samme. Overskriften er fin og fængende, men indholdet mangler totalt,« siger Jacob Jensen.

Han afviser dog samtidig at sætte et tal på, hvor meget Venstre mener, man kan spare ved at modernisere den offentlige sektor.

»Vi har ikke bundet os op på, at der skal moderniseres for 12 milliarder kroner, sådan som regeringen har for at få deres økonomiske plan til at hænge sammen. Vi går ind for et udgiftsstop og skal ikke finde pengene sådan som regeringen har gjort for at deres vækstplan kan hænge sammen.«

Dagens Gossip