Venstre: Politi alene stopper ikke bander

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) skal skabe en bandeenhed for at samordne den sociale indsats, så udsatte børn og unge ikke ender i kriminelle bander. Skyderier og drab mellem kriminelle bandemedlemmer stoppes i længden ikke alene af politiet.

Det mener Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo, som foreslår bandeenheden.

- Jeg vil gerne have socialministeren på banen med at lave en central bandeenhed, som kan hjælpe kommunerne med at sætte ind, så vi får stoppet fødekæden til disse bander, siger Eyvind Vesselbo.

Bandeenheden skal støtte kommunernes sociale og kriminalpræventive arbejde. Enheden skal især hjælpe familier og børn, som bor i udsatte boligområder. Indsatsen skal sikre flere lærere og pædagoger i daginstitutioner, skoler og ungdomsklubber, forklarer han.

- Når vi alle mener, at den sociale indsats skal stoppe fødekæden til bander, så må ministeren træde i karakter og ikke fralægge sig ansvaret og sige, at det er kommunernes ansvar, siger Eyvind Vesselbo.

Bandeenheden skal samordne den sociale indsats mod bandekriminalitet på nationalt plan. Enheden skal indsamle og sprede viden og metoder i samarbejde med kommunerne. Endelig skal enheden sikre, at bander bekæmpes langsigtet og varigt.

Eyvind Vesselbo vil oprette en pulje, så kommuner kan søge penge til indsatsen mod bandekriminalitet. Pengene skaffes fra satspuljen ved at overføre ubrugte midler fra andre projekter, oplyser han.

- Der er et væld af konti, som rummer midler, der kunne bruges, hvis de blev prioriteret til at bekæmpe bander. Det mener ministeren åbenbart ikke. Men der er konti for en tidlig indsats mod kriminalitet og hjælp til udsatte familier, så børnene ikke bliver kriminelle, siger Eyvind Vesselbo.

/ritzau/

Dagens Gossip