Venstre-politiker: Danskerne mangler skam

»Velfærdssamfundet er godt som en hjørnesten, der skaber tryghed. Men der er ingen tvivl om, at vi er blevet velfærdsfede, fordi vi stiller krav om ydelser på alle niveauer. Tidligere var der en stolthed over at kunne klare sig selv, mens debatten i dag handler om, hvad folk har krav på. Der breder sig en skamløshed, som er afledt af en ligegyldighed over for det fælles bedste. Den mentalitet har vi brug for at tage et kollektivt opgør med,« siger han til avisen.

Det er blandt andet dokumentarserien »9.z mod Kina«, hvor en dansk klasse fik bank af kinesisk ditto på stort set alle tænkelige parametre, der får ham til at råbe vagt i gevær.

»Det var selvfølgelig en karikatur på vores uddannelsessystem, men en karikatur rummer altid en sandhed, som er problematisk. I dette tilfælde er det en manglende bevidsthed om, hvad det kræver at vinde som samfund. Det kræver arbejdsomhed og talent, og det kræver, at man ser i øjnene, at det i perioder er kedeligt at dygtiggøre sig. Man bliver ikke en stjerne af at stå syv aftener på en X Factor-scene, for det bærer ikke igennem,« argumenterer han.

Da Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), for en måned siden gav et stort interview i Berlingske, blæste han til kamp for en mentalitetsændring. Der har nemlig, mener den tidligere statsminister, været en tilstand af »sorgløshed« i 00erne, hvor vi alle tog nogle »ting for givet«.

Det er Esben Lunde Larsen, der sidder i Venstres gruppeledelse sammen med Lars Løkke Rasmussen, helt enig i.

»Det er ikke noget, der hverken kan eller skal ske gennem sindelagskontrol, men som skal ske ved at tage en debat, der også griber fat om de ømme punkter. Det vil jeg gøre i dag ved at lave koblingen mellem den stigende ligegyldighed og den manglende skam og ansvarsfølelse«.

Politisk ordfører i SF, Jonas Dahl (SF), er enig i Esben Lundes diagnose. Han giver dog Venstre som parti skylden for udviklingen. »Jeg mener sådan set, at det er helt rigtigt, at der er sket et skred. Men det skyldes den egoisme og selviskhed, som blev opdyrket af de borgerlige op igennem 00erne. Det er en udfordring, at individet altid vil møve sig foran fællesskabet,« siger han.

I løbet af foråret var Esben Lunde Larsen som sit partis uddannelsesordfører med til at forhandle en SU-reform på plads. Her besluttede forligskredsen bestående af alle Folketingets partier på nær Enhedslisten blandt andet, at der skulle være et loft over, hvor mange ungdomsuddannelser studerende kan melde sig ind på og samtidig modtage SU.

»Det blev vi nødt til, fordi der er tilfælde, hvor folk shopper rundt mellem uddannelser og alligevel fastholder deres SU. Det er endnu et eksempel på, at der simpelthen er noget galt, og at der er nogle unge mennesker samt deres forældre, der ikke påtager sig det samfundsansvar, de skal,« forklarer han og fortsætter:

»Der er sket et værdiskred med velfærdssamfundet. Det offentlige tager sig af mere og mere, som tidligere var overladt til individet og til familien. Det skaber en ansvarsforflygtelse, som vi er nødt til at være opmærksomme på. For ellers degenererer vi som samfund«.

Esben Lundes budskab vækker glæde hos politisk ordfører i Liberal Alliance, Simon Emil Ammitzbøll (LA), der mener, at Venstre svigtede den liberale værdikamp i 00erne.

»Så må man jo bare håbe, at det ikke kun er noget, de mener, når de holder skåltaler på grundlovsdag,« siger han.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip