Venstre: Regeringen bremsede kontrol med aflytning

Skrevet af admin

12/11/2013

Dagens topnyheder

Hvis det stod til Venstre, så skulle de nye tilsyn, som fra årsskiftet skal kontrollere Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), også have mulighed for at kontrollere efterretningstjenesternes brug af såkaldte tvangsindgreb som aflytning og overvågning.

Men det ønske blev afvist af regeringen, da der tidligere på året blev forhandlet en politisk aftale på plads, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.

- Da vi diskuterede et nyt lovgrundlag for PET, argumenterede vi for at udvide det nye tilsynsområde. Det ønskede justitsministeren ikke, og det var der ingen af regeringspartierne, der ønskede, og derfor blev det ikke til noget.

- Vi havde et specifikt ønske om, at det nye tilsyn også kunne se på indgreb efter retsplejelovens bestemmelser, men det var der ikke politisk opbakning til fra nogen af regeringspartierne, siger Karsten Lauritzen til Ritzau.

Derfor ligger regeringen, som den har redt, når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) nu kritiseres for at give misvisende oplysninger i forbindelse med den globale skandale om aflytninger for den amerikanske efterretningstjeneste NSA, mener han.

- Vi står på mål for den aftale, der blev indgået. Men når statsministeren stiller sig op med al den autoritet, som embedet indeholder, og siger, at danskerne kan tage det helt roligt, og at vi har nogle kontrolinstanser, som nu bliver forbedret og kontrollerer det her, så er det ukorrekt og uærligt.

- Hverken Folketingets kontroludvalg eller det her nye tilsyn kommer til at føre kontrol med de ting, der bliver diskuteret, siger Karsten Lauritzen.

Enhedslisten vil gerne have en undersøgelseskommission, som skal kaste lys over omfanget af amerikanske aflytningsaktiviteter i Danmark og mulig deltagelse fra danske efterretningstjenester.

Så langt vil Venstre ikke gå. Her ønsker man bare, at regeringen og statsministeren vedkender sig et ansvar.

- Vi har ingen mistillid til vores amerikanske samarbejdspartnere. Vi har ikke noget at udsætte på dem.

- Vi ønsker sådan set bare, at regeringen ikke bilder befolkningen noget ind, som er ukorrekt, usandt og uærligt, men foreholder dem realiteterne, siger Lauritzen.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, afviser, at der er behov for at udvide tilsynets kontrol med efterretningstjenesterne.

- Så længe der ikke er grund til at tro, at der foregår ulovlig overvågning i Danmark, så har jeg svært ved at se, hvad de skal kontrollere.

- Venstre sætter på den her måde et stort spørgsmålstegn ved vores efterretningstjenester, og det burde de holde sig for gode til, siger hun.

/ritzau/