Venstre: Regnefejl bryder med forsigtighedsprincip

Regeringen går durk imod sit eget økonomiske forsigtighedsprincip, når den indregner tvivlsomme 28 milliarder kroner fra øget beskatning af olieselskaber i Nordsøen til Togfonden A/S, der skal sikre hurtige togforbindelser mellem landets største byer.

Det siger Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, til, at tre milliarder kroner ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten forsvinder på grund af faldende oliepriser ifølge en økonomisk redegørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

- Det er en alvorlig sag. Der mangler finansiering til regeringens højtprofilerede togfond. Den vil bruge 28 milliarder indtil 2026, men provenuet fra Nordsøen skal i kassen frem til 2042, siger Kristian Pihl Lorentzen.

- Regeringen vil bruge rigtig mange milliarder uden sikkerhed for, at de kommer i kassen. Det er i dén grad et brud på regeringens forsigtighedsprincip, siger han.

Kristian Pihl Lorentzen har kaldt skatteminister Jonas Dahl (SF) i hastesamråd om sagen i denne uge, før Folketinget går på juleferie. Han frygter en dobbelt så stor regning til skatteyderne.

- Den uafhængige tænketank Kraka peger på, at det formentlig er seks milliarder kroner, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Regningen stiger ikke blot med olieprisen. Regeringen presser måske flere olieselskaber end Bayerngas og Hess ud af Nordsøen, hvor der kræves ny teknologi for at få den sidste olie op fra brøndene, påpeger han.

- Der kommer andre usikkerheder. Forskellige selskaber har meddelt, at de ikke ønsker at efterforske udadliggende felter. Der er også usikkerhed om teknologien, man skal bruge til dén udvinding af olien, siger Kristian Pihl Lorentzen.

- Det er helt uforståeligt, at regeringen fremturer med at ville bruge de 28 milliarder, inden de er kommet i kassen.

/ritzau/

Dagens Gossip