Venstre står fast på stramninger trods FN-kritik

Skrevet af admin

07/01/2016

Dagens topnyheder

Regeringen står fast på de varslede udlændingestramninger, selv om det vækker kritik fra både danske børne- og menneskerettighedsorganisationer og FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR).

- Vi lytter både til høringssvar og kommentarer fra diverse organisationer, men det ændrer ikke på, at hvis vi ikke tager de her redskaber i brug, så risikerer hele vores asylsystem at brase sammen, siger Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth.

Forslaget, der førstebehandles i Folketinget i næste uge, betyder blandt andet, at flygtninge med såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus først kan få deres sag om familiesammenføring behandlet efter tre år mod i dag ét.

FN's flygtningeorganisation opfordrer regeringen til at trække forslaget tilbage, da man mener, at "langvarig separation" mellem børn og forældre kan få "ødelæggende konsekvenser" for flygtningebørnenes videre liv.

UNHCR skriver desuden i dets høringssvar, at "beskyttelse af familiens enhed er en fundamental og vigtig menneskeret".

Marcus Knuth medgiver, at forslaget er vidtgående, og han kan heller ikke udelukke, at det er på kant med nogle af de internationale konventioner, Danmark har underskrevet.

- Vi har sagt meget klart, at vi går til kanten, og vi kan heller ikke udelukke, at vi går en smule ud over kanten. Men vi mener ikke, at vi gør det, og vi er villige til at tage den risiko. For det er helt nødvendigt at nedbringe antallet af asylansøgere i Danmark, og her er familiesammenføring et af de afgørende redskaber, siger Marcus Knuth.

Konstitueret generalsekretær i Amnesty Trine Christensen er derimod ikke i tvivl om, at stramningerne er i direkte modstrid med konventionerne.

- Man er ikke gået til kanten, men ud over kanten. Og det er i klar strid med konventionerne efter vores vurdering. Desværre er der ikke noget, der tyder på, at regeringen er villig til at lytte til kritikken, siger Trine Christensen.

/ritzau/