Venstre stejler over omstridte afgifter i stor energiaftale

Årsagen er den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift, herunder den omdiskuterede brændeafgift, som har vist sig at føre til uforudsete udgifter og administrative udfordringer, og Venstre er derfor ikke er parat til at lægge stemmer til aftalen i sin nuværende form.

Det forklarer Venstres ordfører på området, Thomas Danielsen (V), der håber, at man kan komme frem til en løsning gennem forhandlinger med regeringen.

»Vi er ikke interesseret i at stemme for det i den form, som det ligger i dag. Det vil også være mærkeligt, hvis den ender ud, som den er i dag, når vi nu skal til at forhandle om den. Vi har mange bekymringer, og vi har rigtigt mange spørgsmål, som vi skal have svar på,« siger Thomas Danielsen.

Forsyningssikkerhedsafgiften bliver lagt på alt rumvarme som for eksempel fjernvarme og brændeovne, og den skal efter planen bidrage med i omegnen af 2,8 milliarder kroner til statskassen, når aftalen er fuldt indfaset. Den er dermed en vigtig del af finansieringen i den stort anlagte energiaftale.

Men dele af afgifterne har vist sig svære at lovgive om, da for eksempel brændeafgiften kan ramme danskere, som blot vil lægge træflis under deres hæk eller strø med halm.

Det kan det, fordi man fra Skatteministeriets side ikke kan afgrænse, hvorvidt produkterne skal bruges til afbrænding i familiens brændeovn eller andre formål, og derfor bliver de pålagt en afgift.

Hos de Konservative har energiordfører Mike Legarth (K) allerede meldt ud, at man vil nedlægge veto mod brændeafgiften, og det holder han fast i, indtil regeringen kommer på andre tanker.

»Sådan et administrativt ragnarok kommer vi ikke til at støtte. Det nedlægger vi veto mod, og så må regeringen komme med en ny udlægning af, hvordan man kan løse det,« siger han.

Både Venstre og de Konservative afventer høringssvar fra skatteminister Holger K. Nielsen (SF) i forhold til aftalen, og som del af forligskredsen bag energiaftalen forstår de ikke, hvorfor Skatteministeriet ikke har rykket endnu.

»Det undrer os, at regeringen tilbageholder det for os, når det er forligsstof. Holger K. Nielsen sagde, at det her kræver, at vi står sammen, og derfor er det lidt mærkeligt, at man tilbageholder de oplysninger for os. Vi er bekymret over, hvad der står i de høringssvar, siden man ikke ønsker at udlevere dem til os,« siger Thomas Danielsen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip