Venstre stiller sig bag Fogh i kamp mod EU-forbehold

Det er meldingen fra Venstres EU-ordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), efter tidligere statsminister og nuværende generalsekretær for NATO, Anders Fogh Rasmussen, har peget på, at det danske forsvarsforbehold sandsynligvis ikke har længe endnu.

»Vi mener, at undtagelserne for forsvarssamarbejdet i den grad står i vejen for Danmarks muligheder for at engagere os aktivt i verden omkring os. De tilhører en svunden tid og er udtryk for en frygt, som ikke blev til noget,« siger Jakob Ellemann-Jensen, der opfordrer regeringen til hurtigst muligt at tage et opgør med forbeholdene.

Udmeldingen fra Venstres ordfører kommer, efter Anders Fogh Rasmussen under et pressemøde sagde, at det »blot« er eurokrisen, der har stået i vejen for et opgør:

»Fakta er, at der er en bred politisk aftale i det danske parlament om, at den danske undtagelse fra EUs forsvarspolitik er absurd, og at det er skadeligt for danske interesser. Havde det ikke været for eurokrisen, så tror jeg, at dette spørgsmål for længst ville have været bragt til folkeafstemning,« sagde Fogh.

Spørgsmål: Jakob Ellemann-Jensen, regeringen har jo også sagt, at den vil af med de to forbehold, ligesom det står i regeringsgrundlaget. Er det ikke nok for Venstre?

»Nu står der temmelig mange ting i regeringsgrundlaget, som ikke er blevet til noget, så der er måske ikke det mest valide dokument i verdenshistorien. Det er derfor, vi forsøger at få regeringen til at forpligte sig til at tage opgøret med undtagelserne nu,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han mener, at tiden er mere end moden til opgøret netop nu.

»Vi har en situation, hvor det står meget tydeligt, hvad ulempen ved undtagelsen er, og den parlamentariske situation er til det, og vi vil gerne hjælpe regeringen med at komme af med dem,« siger han.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har tidligere på året sagt, at det er regeringens opfattelse, at »forbeholdene hæmmer Danmark«, men ifølge statsministeren har der endnu ikke været et rigtigt tidspunkt til at fastlægge en dato for en folkeafstemning om de to forbehold.

Dagens Gossip