Venstre tror på udgiftsstop uden fyringer

Det ville Maja Panduro (S) - og en række andre politikere - gerne have finansordfører Peter Christensen (V) til at svare på i forbindelse med Venstres standpunkt om nulvækst i den offentlige sektor.

Altså kan man lave et udgiftsstop, som Venstre kalder det, og samtidig undgå fyringer i den offentlige sektor og en forringelse af servicen fra den offentlige sektor?

»Ja,« lød svaret i flere omgange fra Peter Christensen, da han forsvarede Venstres standpunkt i folketingssalen.

»Men det kræver selvfølgelig noget politik. Og der har vi en historie, der viser, at vi kan få mere ud af skattekroner, vi bruger,« uddybede han.

Politisk ordfører Jonas Dahl (SF) henviste til, at Venstre - da partiet selv sad i regering - sagde, at nulvækst i den offentlige sektor ville betyde besparelser og færre hænder i den offentlige sektor.

Og Camilla Hersom (R) henviste til en vurdering fra økonomiprofessor Nina Smith, der i Berlingske i juni vurderede, at man kan ikke både have den samme service, det samme antal ansatte og købe det samme antal varer i den offentlige sektor med nulvækst.

Peter Christensen mente dog ikke, at det spørgsmålet om udgiftsstop - eller nulvækst - er så kompliceret, som regeringspartierne gerne vil gøre det.

»Et udgiftsstop minder meget om det, som regeringen har stået i spidsen for. Jeg tror ikke, at de er så forskellige,« sagde Peter Christensen og understregede, hvad han mener, det drejer sig om:

»Hvordan vi kan få pengene til at række længere.«

Og der er ifølge Peter Christensen altså en hel del at komme efter. Udover det med mel i munden og kagen i ovnen afkrævede Maja Panduro også Peter Christensen et svar på, hvordan Venstre vil gennemføre et udgiftsstop inden for sygehusvæsnet. Her indrømmede V-ordføreren, at der formentlig vil blive brug for flere penge - og så alligevel ikke.

»I forhold til sundhedsområdet vil der blive brug for realstigninger i fremtiden. Men der er også den virkelighed, at de på sygehusene har øget produktiviteten. De får mere ud af pengene,« siger Peter Christensen.

Senere i debatten rettede en række af finansordførerens kollegaer i Venstre også skytset mod talerstolen, da Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S), havde indtaget den.

Jacob Jensen (V) ville vide, om regeringen vil pålægge erhvervslivet nye skatter og afgifter i den nye finanslov. Det afviste Jesper Petersen.

»Regeringen har ingen planer om at øge skattebyrden for virksomhederne,« sagde han.

Men det var ikke godt nok for skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V), som langede ud efter regeringen for at komme med et lignende løfte to gange tidligere for kort efter at gøre det modsatte, nemlig pålægge virksomhederne nye skatter og afgifter.

»Kan man så regne med, at tredje gang er lykkens gang med løftet om, at der ikke kommer flere afgifter til virksomhederne,« spurgte han.

»Vi vil ikke øge beskatningen for virksomheder. Det har jeg sagt før, og jeg kan sige det lige så mange gange, som medlemmer af Venstre vil have et svar,« sagde Jesper Petersen.

Dagens Gossip