Venstre vil blokere for grønlandsk uraneventyr

»I sidste ende er det Folketinget, der skal tage stilling til spørgsmålet. Ikke den grønlandske regering - og nej, vi er ikke klar til at ophæve nultolerancen,« siger Gitte Lillelund Bech (V), ordfører for Grønland, til avisen.

Hun mener, der er alt for stor usikkerhed forbundet med det.

»Vi er meget bekymrede over den grønlandske udmelding. Vi noterer os, at den danske udenrigsminister er gået i gang med et større udredningsarbejde om konsekvenserne, som skal ligge klart i maj. Men vi er meget skeptiske - der er ingen, der har et overblik over konsekvenserne af det her spørgsmål,« siger Gitte Lillelund Bech.

Ifølge chefen for Forsvarsakademiet, kontreadmiral Nils Wang, vil eksport af uran stille Rigsfællesskabet i en helt ny situation, hvor vi pludselig skal til at se på, hvad det egentlig er, vi har skrevet under på.

»Vi har jo været vant til, at det ikke er noget praktisk problem at vedgå sig internationale konventioner og aftaler om ikkespredning. Det er aftaler, som vi nærmest per automatik har skrevet under på. Men nu skal vi pludselig til at tage stilling til de her spørgsmål i praksis,« siger han.

Samtidig er både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti dog mere åbne over for en ophævelse af nultolerancen.

»Jeg betragter uran som en handelsvare på linje med alt muligt andet, så det har vi slet ingen problemer med, så længe vi sælger det til Sverige, Tyskland eller et andet venligsindet land. Men det skal naturligvis ikke havne på hverken kinesiske eller iranske hænder,« siger grønlandsordfører Søren Espersen (DF) til Information.

Dagens Gossip