Venstre vil droppe forhandlinger om tyrkisk EU-medlemskab

EU's forhandlinger med Tyrkiet om optagelse bør stoppes.

Sådan lyder meldingen fra Venstre, efter Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan i weekenden under en demonstration igen understregede sin villighed til at indføre dødsstraf i landet. Det skriver netavisen Altinget.

Demonstrationen fandt sted i kølvandet på et mislykket kupforsøg udført af dele af det tyrkiske militær. De tyrkiske myndigheder har efterfølgende arresteret og fyret tusindvis af soldater, betjente, dommere, universitetsansatte og embedsmænd.

- Med de mange forskellige tiltag Tyrkiet har gjort, ikke mindst det seneste hvor de påtænker at indføre dødsstraf, er det lag på lag af ting, der nu krydser en rød grænse, siger udenrigsordfører Michael Aastrup (V) til Altinget.

- Derfor skal man stoppe optagelsesforhandlingerne og endda sige, at det ikke bare er en pause. Vi skal have fjernet Tyrkiets titel som EU-kandidatland. Alt andet vil være absurd med de tiltag, de har indført.

Tyrkiet har endnu ikke officielt indført dødsstraf. Men det betyder ikke, at det er for tidligt at forkaste optagelsesforhandlingerne, mener Michael Aastrup:

- Når han (præsident Erdogan, red.) siger over for mange tusinde mennesker, at det er det, han vil gøre, forventer jeg, at det er det, han gør. Derfor kan vi ligeså godt nu sige, at de ikke skal være kandidatland længere.

Spørgsmål: Hvis Tyrkiet nu ikke indfører dødsstraf, ændrer I så mening?

- Nu har Erdogan sagt det så mange steder og senest bekræftet det i weekenden, så jeg regner med, at det bare er en formsag; at hans parti stemmer det igennem - han har jo absolut flertal - og så bliver det ført ud i livet.

Østrigs kansler, Christian Kern, foreslog i sidste uge, at EU skulle stoppe sine forhandlinger med Tyrkiet. Det har Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Enhedslisten og De Konservative erklæret sig enige i.

På nuværende tidspunkt er Folketingets største parti, Socialdemokraterne, dog ikke enig med de andre partier.

Udenrigsordfører Nick Hækkerup (S) kalder det en "fin symbolpolitisk markering", men hvis det bliver en realitet, kan det i bedste fald skubbe Tyrkiet i den forkerte retning:

- Måden til at tvinge Tyrkiet i demokratisk retning og til at overholde menneskerettighederne er ikke at isolere og skamme dem ud, siger han til Altinget.

- Det er ved at blive ved med at have en kritisk dialog og gøre opmærksom på, at hvis de vil være en del af det europæiske fællesskab, så er der altså nogle regler, der skal overholdes.

Et EU-medlemskab til Tyrkiet har under alle omstændigheder lange udsigter.

/ritzau/

Dagens Gossip