Venstre vil genoplive Foghs kontraktpolitik

»Vi anser behovet for at være meget konkret frem mod næste valg og for at være virkelig akut,« siger chefstrateg og tidligere finansminister for Venstre Claus Hjort Frederiksen (V) og henviser til måden, Venstre førte kontraktpolitik på i 00erne.

»Fordelen ved kontraktpolitik er, at man angiver en retning, man arbejder hen imod, og at vælgerne kan forudse med meget stor nøjagtighed, præcis hvordan man vil reagere i forskellige konkrete situationer,« siger han og tilføjer om den politik, Venstre kan tilbyde vælgerne:

»Vi kan ikke to år før et valg lægge alle konkrete politiske udspil frem, men vi har taget første skridt. Vi har gjort det klart over for vælgerne, at vores udgangspunkt er nulvækst, og vi garanterer, at der skal være en lavere offentlig vækst på 0,6 procent om året,« siger han.

Venstres udmelding kommer, efter at Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, tidligere har lagt afstand til kontraktpolitikken. I sin tale ved folkemødet på Bornholm i 2011 gjorde han det klart, at den økonomiske og finansielle krise havde ændret de politiske grundvilkår og omskrevet spillereglerne.

»Kontraktpolitik bør handle om, at danskerne skal kunne regne med, at deres politikere vil gøre alt, hvad der står i deres magt for at gøre det rigtige for Danmark. Det er den tillid, min kontrakt med danskerne hviler på,« sagde Venstres formand dengang.

På spørgsmålet om, hvorfor Venstre har ændret holdning til blokpolitikken, svarer han:

»Det er klart, at hvis det går, som de fleste økonomer forudser, så har tiderne ændret sig, og økonomien har stabiliseret sig. Det er jo en faktor, der gør sig gældende,« siger han og tilføjer:

»Man skal se det sådan her: Efter hvad vi har oplevet fra den nuværende regering med løftebrud, så forestår der et større reparationsarbejde i det politiske system med at skabe tillid til vælgerne«.

En baglandsrundspørge, som Berlingske har foretaget blandt 357 medlemmer af Venstre, viser, at halvdelen gerne vil have kontraktpolitikken tilbage, mens en ud af tre ikke ønsker det.

Professor ved CBS Ove Kaj Pedersen forklarer, at det ud fra et demokratisk synspunkt kan være svært at argumentere mod kontraktpolitik, men understreger, at kontraktbundne løfter oftest skader muligheden for brede parlamentariske forlig hen over midten.

»Kontraktpolitik er ikke decideret årsag til blokpolitik, men det er retfærdigt at antage, at det avler blokpolitik. Ulempen er, at man ikke har sikkerhed for at levere den kontrakt, man tilbyder borgerne, hvis man samtidig ønsker at samarbejde med partier fra den anden side af folketingssalen,« siger Ove Kaj Pedersen og henviser til den tidligere VK-regerings parløb med Dansk Folkeparti.

Formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl (DF), ser intet problem i blokpolitik, hvis det betyder, at de ved, hvad de får efter et valg.

»Der er en fornuft i at genoplive kontraktpolitikken. Men for at det skal lykkes, bør Venstre lægge noget frem, som de ved, at de kan få flertal for. Fogh var god til at aflæse sine kontrakter over for Dansk Folkepartis politik. Den metode er Lars Løkke Rasmussen nødt til at gentage, hvis han ønsker at gå samme vej,« siger Kristian Thulesen Dahl.

I Socialdemokratiet hilser politisk ordfører Magnus Heunicke (S) kontraktpolitikken velkommen tilbage, hvis det betyder, at Venstre vil lægge konkret politik på bordet.

»Kontraktpolitik er fint, hvis det betyder, at Venstre vil forklare, hvordan de vil finansiere deres kontrakter. For hvor er det, der skal skæres, hvis de vil have nulvækst. Hvor vil de finde penge til skattelettelser til millionærarvingerne og olieselskaberne,« siger Magnus Heunicke og understreger, at han ikke tror på, at kontraktpolitikken i sig selv vil skabe større tillid hos vælgerne.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip