Venstre vil sløjfe bistand til Uganda efter anti-homolov

Danmarks udviklingsbistand skal stoppes og dermed bruges som politisk middel til at lægge pres på Uganda, efter at det afrikanske land har vedtaget en kontroversiel anti-homolov. Det mener Venstre.

Loven betyder, at homoseksuelle kan straffes med fængsel op til livstid.

- Vi skal sende et klart signal til politikerne i Uganda om, at hvis loven træder i kraft, så vil Danmark indefryse udviklingsbistanden, siger Venstres udviklingsordfører, Jakob Ellemann-Jensen, men tager dog et forbehold:

- Selvfølgelig skal det ikke gå ud over civilbefolkningen, vi skal fortsætte vores støtte udenom regeringen. Ikke mindst til de organisationer, der forsvarer homoseksuelles rettigheder i Uganda.

Spørgsmål: Skal man ligefrem tage støtten fra regeringen og give den til organisationerne?

- Ja, det er en glimrende idé at kanalisere det om til organisationerne, hvis loven træder i kraft.

Loven lægger op til, at man kan blive straffet med op til tre års fængsel, hvis man ikke anmelder homoseksuelle aktiviteter til politiet inden for 24 timer.

Parlamentet i Uganda har siden 2009 diskuteret, om der skulle indføres dødsstraf for homoseksualitet, men den paragraf er sløjfet.

Udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) mener, det er for tidligt at vurdere eventuelle konsekvenser, da præsident Yoweri Museveni stadig kan sende loven tilbage til parlamentet. Men Jakob Ellemann-Jensen vil have ministeren på banen nu.

- Der er ingen grund til at være afventende, loven har været under opsejling utrolig længe. Det kan ikke komme bag på ministeren, så jeg håber, at han midt i juletravlheden kommer på banen og siger, at kassen smækkes i, hvis loven vedtages.

- Fra dansk side bør man sætte sig i spidsen for en europæisk, diplomatisk offensiv for at sende et kraftigt signal om, at vedtagelsen af loven vil have konsekvenser for bistanden, siger han.

Loven er endnu ikke trådt i kraft, da præsident Museveni har 30 dage til at underskrive den.

/ritzau/

Dagens Gossip