Venstre vil stække Finanstilsynet

Venstre vil samtidig have udarbejdet et adfærdskodeks, der skal udstikke rammerne for Finanstilsynets virke og sikre et bedre samarbejde mellem tilsynet og den finansielle sektor. Partiet mener, at Finanstilsynet er gået fra at have været for passivt før finanskrisen til nu at føre en unødig hård linje over for bankerne. Alt sammen til skade for væksten og arbejdspladser i Danmark.

»Vi ønsker en mellemvej, hvor Finanstilsynet er opmærksom på den finansielle sektors mulighed for at understøtte væksten i Danmark. Derfor vil det være fornuftigt med en professionel bestyrelse, som blandt andet skal føre tilsyn med Finanstilsynets daglige ledelse,« siger Venstres erhvervsordfører, Kim Andersen (V).

Venstres udspil kommer i kølvandet på en kras kritik af Finanstilsynets kurs fra Venstre og de Konservative.

De to partier anklagede før sommerferien i Berlingske Business tilsynet for at modvirke væksten i Danmark med en aggressiv kurs, der lagde en betydelig dæmper på bankernes udlån.

Det er en samlet blå blok, der bakker op om hovedlinjerne i Venstres udspil. De Konservative bakker fuldt ud op, mens Liberal Alliance erklærer sig »enige i præmissen og åbne over for udspillet«.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby (DF), støtter både ideen om et adfærdskodeks og en professionel bestyrelse, men har betænkeligheder ved den sammensætning af bestyrelsen, som Venstre foreslår – nemlig at også den finansielle sektor kan få repræsentanter i bestyrelsen. Hans Kristian Skibby fastslår, at en bestyrelse »ikke skal kunne beskyldes for at være i lommen på den finansielle sektor«.

Socialdemokraterne er derimod ikke enige i præmissen om, at Finanstilsynet optræder unødvendigt aggressivt.

»Jeg deler ikke synspunktet om, at Finanstilsynet skulle være for hårdhændet, og at bankerne bliver kontrolleret for hårdt. Så jeg har svært ved at se, at den konstruktion, som Venstre foreslår, skulle give mening,« siger erhvervsordfører Benny Engelbrecht (S).

Også De Radikale afviser hovedtankerne i Venstres udspil, ligesom flere eksperter er skeptiske.

Kim Andersen fra Venstre understreger, at man vil gå målrettet efter at gennemføre forslaget efter et regeringsskifte, hvis regeringen afviser udspillet.

Finanstilsynet har ingen kommentarer til forslaget.

Dagens Gossip