Venstrefløj vil forbyde udbytter efter øget bidragssats

Skrevet af admin

19/03/2016

Dagens topnyheder

Enhedslisten, SF og Alternativet foreslår sammen en række stramninger af realkreditinstitutternes muligheder for at hæve priserne, de såkaldte bidragssatser.

- Det skal være gennemsigtigt, hvad bidragssatserne går til, og de skal ikke hæves for at betale udbytte til aktionærer, siger Alternativets finansordfører, Josephine Fock, i en fælles pressemeddelelse fra de tre partier.

Forslaget kommer, efter at realkreditkæmpen Nykredit har været i stormvejr.

Nykredit-selskabet Totalkredit hæver priserne for sine realkreditkunder med den begrundelse, at koncernen regner med, at der i fremtiden vil blive stillet strammere krav om finansiel polstring.

Men står det til de tre røde partier, skal realkreditinstitutter fremover kun kunne hæve bidragssatserne i allerede indgåede aftaler, hvis ny lovgivning rent faktisk øger kapitalkravene.

Ifølge Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, er det urimeligt, hvis boligejerne ikke kan stole på de rammer for lånet, de har aftalt med realkreditinstituttet.

- Almindelige mennesker føler sig med rette låst og tvunget til at punge ud efter realkreditinstitutternes forgodtbefindende. Derfor har vi brug for regler, der kun gør det muligt at hæve satserne, når lovgivning øger kapitalkravene, siger han.

Partierne foreslår også, at det skal være forbudt at udbetale udbytte til aktionærerne to år efter, at bidragssatserne er hævet, og forslaget indeholder også regler om, hvilke gebyrer der må opkræves, hvis en kunde ønsker at skifte til et andet realkreditselskab.

Dansk Folkeparti vil ikke umiddelbart bakke op om forslaget, selvom partiet også har været blandt kritikerne af de stigende bidragssatser.

- Vi har egentlig sympati for store dele af forslaget. Men den overordnede grund til, at vi ikke kan gå med, er, at vi er med i en forligskreds om bankpakkerne, siger erhvervsordfører Hans Christian Skibby (DF).

- Derfor ville det være mærkeligt, hvis vi gik sammen med de partier, som ikke var med til at tage de svære beslutninger dengang, siger han med henvisning til de mange redningsplaner for banksektoren, der fulgte i finanskrisens kølvand.

Og forslaget om at forbyde udbytter, er DF decideret modstander af. Partiet frygter, at det vil føre til højere renter for realkreditkunderne.

/ritzau/