Venstrefløjsaktivister slipper for terrorsag

Sagen begyndte i februar 2010, da PET og det lokale politi anholdt en dengang 23-årig mand, alt imens han spionerede mod den daværende nazileder Jonni Hansens barrikaderede hus i Greve, syd for København. I aktivistens lomme fandt man et knojern og i hans bil i København et langt metalrør.

PET havde i længere tid fulgt den anholdte og så også med, da manden sammen med en håndfuld andre unge i oktober 2009 stødte sammen med en nu 42-årig mand og tidligere aktiv i den højreradikale gruppe Danmarks Nationale Front (DNF) samt et par af dennes kammerater på Nørreport Bodega. Et sammenstød, som de unge nu er anklaget for hård vold for.

Samme dag som den dengang 23-årige blev anholdt foran Jonni Hansens hus, fandt politiet i en lejlighed i Fredericia en server med en stor mængde oplysninger om folk på højrefløjen.

På baggrund af disse oplysninger sigtede politiet den 23-årige og seks andre for straffelovens paragraf 114F - den milde terrorparagraf. Og så var det op til Rigsadvokaten at afgøre, om den 23-årige og de øvrige aktivister - på baggrund af hændelserne - skulle sigtes for at være med i »en sammenslutning, der har til hensigt ved magtanvendelse at øve indflydelse på offentlige anliggender eller fremkalde forstyrrelse af samfundsordenen«.

Men anklagemyndigheden kunne altså ikke finde nogen terrorsammenhæng mellem hændelserne, og derfor er terrortiltalen altså nu droppet mod alle syv sigtede.

»Vi mener ikke ud fra de oplysninger, der er kommet frem under efterforskningen, at kunne føre bevis for, at straffelovens paragraf 114F er overtrådt. Derfor er dette ikke en terrorsag, men en straffesag om hacking af oplysninger om personer på grund af deres politiske tilhørsforhold,« siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas i en skriftlig kommentar.

Den droppede terrorsag har ikke umiddelbart nogen kobling til den såkaldte brandstiftelsessag mod fem unge venstrefløjsaktivister, der i december sidste år blev frikendt for terror i en sag om brandangreb mod blandt andet Politiskolen og PET.

Men selv om terrortiltalen frafalder, bliver den nu 26-årige mand, der ifølge BTs kilder, betegnes som uformel leder af AFA, og de seks øvrige med tilknytning til AFA og researchkollektivet Redox dog hver især stadig anklaget for en eller flere af følgende forhold: Vold, våbenbesiddelse, hacking og en hærværkssag fra 2008. Fire for vold, fire for hacking og to for en tidligere hærværkssag - samt altså våbenbesiddelse for den 26-årige.

Aktivisterne har i knap fire år frem til begyndelsen af 2010 hacket sig til passwords, mail-korrespondancer og referater vedrørende ikke under 6.000 personer, foreninger med videre, fortrinsvis med tilknytning til den politiske højrefløj. Oplysningerne om personer, foreninger og grupperinger på højrefløjen er blevet opført i et register og delt på en computerserver, oplyser statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

»Dette er en alvorlig sag, fordi den handler om systematisk overvågning og registrering af en masse mennesker - alene ud fra deres politiske tilhørsforhold. Desuden er de indsamlede oplysninger tilsyneladende i enkelte tilfælde blevet brugt til at udpege ofre for overfald og hærværk,« siger hun.

Dagens Gossip