Venstrefolk presser Løkke på nulvækst

Venstre er i flere måneder blevet afkrævet svar på, hvordan en fremtidig nulvækst skal finansieres. Partitoppen har dog hidtil afvist at anvise en konkret model, og nu vokser kritikken også internt i partiet på dagen, hvor partiet indleder sit sommergruppemøde i Vemb.

Lurepasseriet er skadeligt for partiet, mener folketingskandidat og medlem af hovedbestyrelsen Jakob Engel-Schmidt.

»Selve ideen om nulvækst er glimrende, men vi skylder at konkretisere den. Jeg synes ikke, man har været i stand til at forklare, hvordan det skal udmønte sig i realiteternes verden. Og jeg synes, det er ærgerligt, at man risikerer at grave en af de bærende politiske mærkesager ned i et hul, før det lykkes at kommunikere den klart og effektivt«, siger han til avisen.

Jakob Engel-Schmidt foreslår blandt andet besparelser gennem nedlæggelse af regionerne, mere konkurrenceudsættelse og en barbering af cheflagene i det offentlige.

Han mener at begrebet »nulvækst« er uheldigt, fordi det »indikerer noget grimt og ubehageligt«.

»Der er behov for en mindre offentlig vækst, hvis man ønsker at indføre massive skattelettelser til folk i arbejde. Det forstår de fleste danskere godt. Men man skyder sig selv i foden ved at kalde sin politik noget, som folk ikke forstår, og som dybest set er negativt«, siger Jakob Engel-Schmidt og foreslår i stedet begrebet »bæredygtig offentlig vækst«.

Venstre er enige med regeringen om at effektivisere den offentlige sektor med de 12 mia. kroner, der nogenlunde svarer til de kommende års stigende udgifter som følge af den demografiske udvikling.

Regeringen ønsker derudover en en vækst i det offentlige forbrug på 0,6 procent i årene frem, hvor Venstre derimod ikke vil sætte flere penge af, hvilket på sigt efterlader omkring 20 milliarder kroner mindre til offentligt forbrug om året end i regeringens regnestykke.

Men det vil få konsekvenser for velfærden, mener Venstres borgmester i Helsingør, Johannes Hecht-Nielsen, der vil have partiet til at erkende det.

»Jeg er tilhænger af en nulvækst. Men personligt synes jeg, at man skal melde klart ud, at det selvfølgelig kan mærkes. Nogle vil opleve det som forringelser. Man kan lige så godt sige det ligeud, for folk opdager det alligevel«, siger Johanne Hecht-Nielsen til Politiken.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip