Venstres kronprins risikerer at komme under lup

Det mener Socialdemokraterne og de Radikale, der begge overvejer at indlede en uafhængig advokatundersøgelse for at komme til bunds i sagen.

»De nye oplysninger er meget belastende for Venstres kronprins Kristian Jensen,« siger Socialdemokraternes skatteordfører, Thomas Jensen (S).

Ifølge Rigsrevisionens undersøgelser blev ledelsen i Skatteministeriet og herunder pågældende skatteministre ellers først bekendt med konkrete problemer med offentlige ejendomsvurderinger i 2007.

Men ifølge oplysninger, som Berlingske er i besiddelse af, går Kristian Jensens kendskab til fejl med vurderingerne altså længere tilbage. I 2006 skriver han til Folketingets skatteudvalg, at »jeg ser intet behov for iværksættelsen af en særlig undersøgelse af forholdene på ejendomsvurderingsområdet«.

Og det sætter ham i et uheldigt lys, mener Socialdemokraternes skatteordfører.

»Jo længere tid, vi kan gå tilbage, des flere boligejere har betalt for meget skat. Man skulle have prøvet at stoppe det her i opløbet. Men han valgte åbenbart blankt at afvise en undersøgelse af ejendomsvurderingerne,« siger Thomas Jensen.

Skatteministeriets interne revision har over en årrække afleveret i alt otte rapporter, hvor der påpeges store problemer på området, men advarslerne er ifølge Rigsrevisionens undersøgelser blevet overhørt gentagne gange. Skatteministeriet har oplyst til Rigsrevisionen, at der ikke blev igangsat tiltag til forbedring, fordi der i perioden 2008 til 2011 var politiske overvejelser om at ændre eller helt afskaffe ejendomsvurderingen.

Rigsrevisionens konklusioner fik onsdag Folketingets statsrevisorer til at rette den næsthårdeste kritik overhovedet muligt – en såkaldt »skarp påtale« mod Skatteministeriets forvaltning, og de understregede onsdag, at politiske overvejelser om at ændre en lovgivning aldrig kan begrunde, at gældende lov ikke overholdes.

Ligesom Socialdemokraterne savner de Radikales skatteordfører Nadeem Farooq (R) en forklaring fra den daværende Venstre-minister.

»Det er stærkt bekymrende, at han valgte at overhøre så kraftige advarsler,« siger Nadeem Farooq.

Ifølge forvaltningsretsekspert Sten Bønsing, lektor ved Aalborg Universitet, er der på nuværende tidspunkt ikke noget, der tyder på, at sagen får juridiske konsekvenser for Kristian Jensen.

»Min vurdering af de seneste oplysninger er, at de i sig selv ikke er en rygende pistol. Det er de første oplysninger, som kan danne grundlag for, at man kigger nærmere på sagen og efterfølgende, hvis der er materiale til det, laver en nærmere vurdering af ansvaret,« siger Sten Bønsing og slår fast:

»Det er ikke umiddelbart oplagt, at vi står foran en rigsretssag.«

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip