Ventetiden på en diagnose er for lang

Skrevet af admin

10/03/2014

Dagens topnyheder

Tusindvis af danskere venter længere end fire uger på at få stillet en diagnose, som man har ret til ifølge den såkaldte udredningsgaranti, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Næsten 12.000 borgere alene i Region Midtjylland venter således mere end de fire uger, mens stort set det samme antal får en diagnose inden for lovens løfter. Det viser et statusnotat fra regionen.

Danske Patienter er harm over, at udredningsretten kun bliver opfyldt for omkring halvdelen af patienterne.

- Det er et stort problem, og det kan ikke være rigtigt, at Folketinget vedtager en lov, som ikke overholdes, siger patienternes formand Lars Engberg til Jylland-Posten.

Formanden for Region Midtjylland og Danske Regioner, Bent Hansen (S), erkender, at det ikke er lykkes at give alle patienter en diagnose inden for udredningsgarantien.

- Det er rigtigt, at vi ikke er i mål, men regionerne har oprustet gevaldigt, og det går den rigtige vej.

- Det er nok ikke helt skævt, at cirka halvdelen får en diagnose inden for fire uger, men mange venter frivilligt et par uger ud over grænsen for at blive undersøgt i nærheden af, hvor de bor, siger han til Jyllands-Posten.

En af de patienter, som må vente lang tid på at få stillet en diagnose, er Bettina Breiner fra Aars, som måske lider af leddegigt. Hun fik i første omgang at vide, hun kan blive undersøgt den 30. december 2016, og beskeden faldt som lidt af en bombe.

- I lyset af, at vi jo i Danmark har fået en ret til at få stillet en diagnose inden for fire uger, som hun siger til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Hun har dog nu fået en tid på Hjørring sygehus den 20. marts.

Danske Regioner har ifølge avisen netop holdt møde med sundhedsminister Nick Hækkerup (S) om udredningsretten, og trods problemerne roser ministeren selve princippet.

- Udredningsretten er en kæmpe succes. Det er det, man hører, når man taler med patientforeninger, læger og andre, der kender vores sundhedsvæsen, siger han til Jyllands-Posten.

Han bebuder dog, at der skal strammes op, så patienter bedre bliver informeret om, at de har ret til hurtig udredning.

/ritzau/