Verden Rundt

Venezuela er ved at løbe tør for altervin

VENEZUELA: Det er ikke let at være venezuelaner for tiden. For nylig slap det sydamerikanske lands beholdning af toiletpapir op, og nu kan man ikke en gang få en slurk vin, når man går til alters i den lokale kirke.

Den katolske kirke i Venezuela er ifølge BBC ved at løbe tør for altervin, fordi lagrene er tomme hos leverandøren, Bodegas Pomar.

Kirkens talsmand, Monsignor Lucker, fortæller, at man kun har altervin nok til to måneder, og at kirken ikke har råd til at importere vin fra udlandet.

Men manglen på altervin er ikke den eneste udfordring for kirken.

»Producenterne af alterbrød har fortalt os, at de er nødt til at hæve prisen, fordi de ikke kan skaffe mel nok. Hveden bliver ikke dyrket her i landet, det hele kommer fra udlandet,« siger Monsignor Lucker til BBC.

Varemanglen i Venezuela omfatter også mælk, smør og kaffe. Kritikere af den socialistiske regering mener, at manglen skyldes streng priskontrol, mens regeringen mener, at det er dens politiske modstanderes skyld.

BNB

Undskylder for orkan med kongenavn

SRI LANKA: Lederen af Sri Lankas meteorologiske institut er blevet tvunget til at sige undskyld, fordi instituttet opkaldte en dødelig orkan efter en konge, der regerede ø-nationen i det tredje århundrede.

I midten af maj hærgede orkanen Mahasen kysterne i Sri Lanka, Bangladesh og Myanmar, hvor i alt 18 mennesker mistede livet. Navnet på orkanen vakte imidlertid vrede blandt nationalister fra Sri Lankas singalesiske befolkningsflertal, og derfor siger institutleder SH Kariyawasam ifølge BBC undskyld, hvis man »har fornærmet kong Mahasen eller landets stolte historie«.

Navnet på orkanen blev taget fra en liste, som otte lande omkring Det Indiske Ocean samlede for otte år siden. Der ligger ingen bagtanke bag brugen af netop »Mahasen«, understreger SH Kariyawasam.

En af de skarpeste kritikere af orkannavnet er ifølge BBC den srilankanske præsident, Mahinda Rajapaksa, der kommer fra det venstrenationalistiske Sri Lanka Frihedsparti.

BNB

Stavefejl udløste bombetrussel

USA: Leonard Burdek fra staten Oregon handlede resolut onsdag morgen, da han opdagede en stavefejl på et skilt på en regeringsbygning - han truede med at sprænge skiltet i luften.

Internationale medier beretter, hvordan den 50-årige Leonard Burdek gik ind på et kontor, der hører under statens undervisningsstyrelse, med en bombe. Han fortalte de ansatte, at han netop havde forsøgt at sprænge deres skilt i luften, fordi der manglede et ’d i ordet ’and, så der stod ’Teacher Standards an Practises Comission’.

Leonard Burdek gav over for en ansat udtryk for, at bomben »desværre« ikke gik af på grund af en dårlig vejledning, som han havde downloadet. I vejledningen havde Burdek ligeledes fundet flere stavefejl.

Kort efter episoden fandt politiet Leonard Burdek i sin varevogn. Han blev anholdt og sigtet for at forstyrre den offentlige fred.

BNB

Lille tastefejl med store konsekvenser.

USA: Et ægtepar landede for nylig på det forkerte kontinent på grund af en tastefejl.

Parret havde, beretter Los Angeles Times, bedt flyselskabet Turkish Airlines om en tur til Dakar i det afrikanske land Senegal, men i stedet blev de to sendt til Dhaka i Bangladesh.

Årsagen skulle være, at den ansatte, som tjekkede parret ind i lufthavnen i Los Angeles, indtastede koden DAC i stedet for DKR.

Efter check-in satte ægteparret satte sig uvidende i flysæderne, hvor de efterfølgende kunne høre en stewardesse, der over højtaleren annoncerede ankomststedet.

»Da stewardessen sagde, at vi skulle til Dhaka, troede vi, at det var sådan, man udtalte Dakar med tyrkisk accent,« forklarer parret til Los Angeles Times.

Derpå faldt begge i søvn og vågnede først, da flyet befandt sig over Mellemøsten, og her gik det op for parret, at noget var galt.

Efter et halvt døgn i Bangladesh fik parret plads på et fly mod deres oprindelige destination.

BNB

Skidt at mangle toiletpapir

VENEZUELA: Det er skidt at løbe tør for toiletpapir. For at undgå en ny situation, hvor man pludselig står og mangler papir, har myndighederne i Venezuela ifølge BBC købt intet mindre end 39 millioner ruller toiletpapir.

Grunden til det særprægede indkøb er, at Venezuela på grund af forskellige internationale sanktioner af og til løber tør for diverse fornødenheder.

Myndighederne har også foretaget indkøb, der kan benyttes i den anden ende - nemlig tandpasta og sæbe. Der er samlet bevilliget et beløb, der cirka svarer til 450 millioner danske kroner, til de forskellige indkøb.

BNB

Dagens Gossip