Verden venter på svar fra Tyskland om malerier

En organisation i London, der sporer stjålne kunstgenstande, stjålet af nazister, kritiserer Tyskland for at være meget hemmelighedsfuld om de 1400 moderne malerier, der er fundet i en lejlighed i München.

Siden historien kom frem i weekenden, har Kommissionen for Stjålet Kunst i London været begravet i forespørgsler om, hvad der er for nogle malerier, og hvor de kommer fra, siger en talskvinde for organisationen, Anne Webber.

- Vi ønsker at se listen over værkerne i samlingen offentliggjort så snart som muligt, siger hun.

- Hele verden venter på Tyskland, konstaterer hun.

Organisationen, der er non-profit, ønsker også en procedure, så malerierne vender tilbage til deres "retmæssige ejere".

Flere tyske museer har søgt oplysninger om, hvorvidt nogen af malerierne tilhører dem, skriver Spiegel Online.

Den offentlige anklagemyndighed nægter at udsende en liste og fotos på de malerier, der er fundet i den 79-årige Cornelius Gurlitts hjem i München i forbindelse med en skattesag i 2012.

Kommissionen i London har offentliggjort dokumenter fra de allierede magter, der viser, at 210 kunstværker blev givet tilbage til Gurlitts far, der var kunsthandler, af det amerikanske militær i 1950.

Blandt værkerne, der angiveligt er fundet, er malerier af Matisse, Chagall, Picasso og tyske modernister - såkaldt degenereret kunst, som nazisterne kaldte det.

Uwe Hartman, der er kunstekspert i Berlin, har ikke meget til overs for nyhedsoplysninger om, at kunstværkerne ikke tilhører Gurlitt, og at mange af dem er erhvervet for håndører af jøder inden flugten fra Tyskland.

- I mange tilfælde er dette ikke stjålet kunst, siger han og tilføjer, at den ældre Gurlitt købte en del malerier i det nazistiske propagandaministerium.

Om Gurlitt selv siger statsanklageren, Reinhard Nemetz, at man kun er interesseret i ham i forbindelse med en verserende skattesag.

- Jeg ved ikke, hvor han opholder sig, for det spørgsmål beskæftiger vi os ikke med, siger han ifølge nyhedskanalen N24.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip