Verdens ældste dyr er en islandsk østers

Skrevet af admin

06/11/2013

Mest læste i dag

Molboøstersen Ming kom til verden i 1499, kun et par år, efter at Christofer Columbus havde opdaget Amerika.

Med sine 507 år blev østersen verdens ældste dyr. Det skriver videnskab.dk.

Molboøstersen blev fanget af en gruppe britiske forskere på et togt i Island i 2006. De åbnede skallen for at lave videnskabelige undersøgelser uden at ane, hvor gammelt dyret var.

En molboøsters alder kan bestemmes ved at tælle årringene i muslingeskallen. Først efter de havde åbnet skallen, gik det op for forskerne, at de havde fanget verdens ældste dyr.

Det vakte avisoverskrifter verden over, da de vurderede, at dyret var 405 år. Men efter flere undersøgelser er forskerne nu kommet frem til, at Molboøstersen blev endnu ældre - nemlig de 507 år.

Molboøsters lever i danske farvande og store dele af det nordlige Atlanterhav.

Inden Ming dukkede op, var den ældste kendte molboøsters ifølge Guinness Rekordbog 220 år gammel. Den blev fanget i 1982.

Men molboøsters giver ikke kun stof til rekordbøgerne. De kan også være med til at afsløre fortidens klimaforandringer.

Det fortæller fysiker Jan Heinemeier fra Aarhus Universitet, der sammen med de britiske forskere skaber et klimaarkiv ud fra netop molboøsterserne.

- Ved at tælle vækstlagene i molboøsters kan vi tælle os tilbage i tiden, siger han.

Muslingen vokser en smule hver sommer. På den måde danner det et nyt vækstlag, der lægger sig ovenpå de gamle lag. Hvor meget østersen vokser, afhænger af dets levevilkår i havet.

- Ud fra vækstlagene kan vi stykke et billede sammen af, hvordan havbetingelserne har været, så vi får et fuldstændigt arkiv år for år. Og det spændende er, at de her molboøsters er så gamle, at vi kan gå rigtig lang tid tilbage i tiden, siger forskeren.

Forskerne kan desuden sammenligne mønstrene hos døde molboøsters med mønstrene hos levende.

- På den måde får vi et fuldstændigt arkiv, der går ikke bare 500, men mere end 1000 år tilbage i tiden, siger han.

/ritzau/