Verdens ældste overlevende efter Holocaust er død

Den 110-årige jødiske pianist og Holocaust-overlever Alice Herz-Sommer er afgået ved døden i London. Det bekræfter hendes familie.

Hun blev født i Prag i 1903 og bærer hovedrollen i dette års Oscar-nominerede dokumentar "The Lady in Number 6".

I 1943 blev Alice Herz-Sommer sendt til koncentrationslejren Theresienstadt, hvor titusindvis af jøder mistede livet. Hverken hendes mand Leopold eller hendes mor Sofie overlevede Anden Verdenskrig, men det gjorde Alice og sønnen Raphael.

Instruktør Malcolm Clark og Nick Reed, der er producer på dokumentaren om hendes liv, siger i en pressemeddelelse, at det har været en livsændrende oplevelse at fortælle hendes historie.

Filmen er nomineret indenfor den korte dokumentar-kategori ved den kommende Oscar-uddeling.

- Hendes livskraft var så stærk, at vi aldrig kunne forestille os, at hun ikke var der. Vi kan alle lære så meget af denne fantastiske kvinde, lyder det fra filmholdet.

Sammen med andre musikere i koncentrationslejren gav Alice Herz-Sommer koncerter for at bevare livsmodet hos sig selv og dem omkring hende. Før hun døde, fortalte hun, at Beethoven var hendes religion, og at musik havde reddet hendes liv.

Hun har også sagt, at hun ikke bar nag over fortiden, og at hun så sit liv som en fantastisk gave.

På dokumentarproduceren Nick Reeds hjemmeside er Alice Herz-Sommer citeret for at sige, at hun forblev optimistisk omkring livet, selvom hun kunne fornemme, at det snart var slut.

- Jeg tror, jeg er ved mine sidste dage, men det betyder ikke noget, for jeg har haft sådan et smukt liv, sagde hun.

- Jeg har levet gennem mange krige og har mistet alt mange gange - inklusiv min mand, min mor og min elskede søn. Alligevel er livet smukt og jeg har så meget at lære og nyde. Jeg har ikke plads eller tid til pessimisme eller had, lød det.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip