Verdens første blinde bedemand ser dagens lys

I december 2013 fik de første 14, via den nye bedemandsuddannelse, papir på, at de må kalde sig bedemænd.

En af bedemandsaspiranterne fra den nye bedemandsuddannelse, der er tilrettelagt af Udviklingscenter Syd i Haderslev og en række bedemandsforretninger under navnet DanskeBegravelser.dk, er 45-årige Thomas Wetche fra Vejle.

Han har været blind siden 9-års alderen, men har alligevel gennemført uddannelsen med topkaraktér og driver nu sin begravelsesforretning Den Blinde Bedemand, der har base i Vejle.

Forretningen er en del af den lokale begravelsesportal DanskeBegravelser.dk, der digitalicerer den lokale bedemands arbejde. Via portalen har Thomas fået mulighed for også at yde lændsdækkende service og varetage erhvervet som bedemand på lige fod med sine kollegaer, trods hans synshandikap.

Oplever eksklusion fra samfundet

DanskeBegravelser.dk har udviklet en online platform til at være brugervenlig for synshandikappede som Thomas, så han i dag kan agere bedemand på lige fod med alle andre.

Via teknologien får Thomas samlet alt på et site, og han kan, vigtigst af alt, styre gennemførelsen af en komplet begravelseshandling elektronisk. Eksempelvis bestille blomster, briefe kapellet og krematoriet, informere præsten og meget andet.

Begravelsesportalen hjælper derved Thomas ud over alle de problemer, der ville være en hæmsko for en blind i et kontormiljø med bunker af papirer, flere forskellige systemer, manuelle arbejdsgange og lignende.

- Handicappede oplever i stigende grad at blive ekskluderet fra det omgivne samfund, hvilket digitaliseringen af det offentlige blot er ét eksempel på. Men denne her teknologi har gjort det muligt for mig at bidrage til samfundet og være bedemand på lige fod med mine kollegaer. I mit lokalområde varetager jeg alt i processen fra start til slut. Det eneste, jeg ikke selv gør, er at køre rustvognen, fortæller Thomas Wetche.

Fra foreningen Dansk Blindesamfund er der stor opbakning til denne form for nytænkning af den slags uddannelser, som kører på Udviklingscenter Syd i Haderslev.

Dagens Gossip