Verdens første malariavaccine er godkendt

Verdens første malariavaccine fik fredag grønt lys fra europæiske myndigheder, som betragter vaccinen som sikker og anbefaler, at den tillades til brug på babyer i Afrika, der er i risiko for at blive smittet med sygdommen.

Verdenssundhedsorganisationen WHO skal på et senere tidspunkt foretage den endelige godkendelse.

Vaccinen, der går under betegnelsen RTS, S eller det lidt mere mundrette navn Mosquirix, bliver den første vaccine til mennesker mod en parasitsygdom.

Den kan være med til at forhindre millioner af malariatilfælde i de lande, der er plaget af sygdommen.

Det er det europæiske medicinaltilsyn, EMA, der har anbefalet, at vaccinen tages i brug til babyer i Afrika, der er i fare for at få den myggebårne sygdom.

Nu skal den vurderes af WHO, der skal komme med sin anbefaling.

Hvert år bliver omkring 200 millioner mennesker smittet med sygdommen, og af dem dør omkring 584.000.

Langt de fleste dødsfald sker i landene syd for Sahara, og det er især mindre børn, det går ud over. Over 80 procent af alle malaria-dødsofre er børn under fem år.

Den dødelige sygdom bliver dog ikke udryddet helt med den ny vaccine. Forsøg for et par år siden viste, at den reducerer sygdomsforekomsten blandt små børn med mellem 27 og 46 procent.

Andrew Witty, der er direktør i den britiske medicinalgigant GlaxoSmithKline, som har udviklet vaccinen i samarbejde med PATH Malaria Vaccine Initiative, siger, at anbefalingen fra EMA er yderligere et skridt i retning af at få vaccinen på hylderne.

- RTS, S er ikke i sig selv det fuldkomne svar på malaria, men brug af den sammen med blandt andet myggenet og insektspray vil være et meget betydningsfuldt bidrag, siger Andrew Witty.

Det har taget forskerne i alt 30 år at udvikle vaccinen.

GlaxoSmithKline har endnu ikke sagt, hvad vaccinen kommer til at koste, men har lovet, at virksomheden ikke vil tjene penge på at sælge Mosquirix. Den skal sælges til produktionspris plus fem procent, der skal investeres i fortsat forskning i malaria.

Microsoft-stifter Bill Gates' fond, Bill & Melinda Gates Foundation, har været med til at finansiere udviklingen af Mosquirix. Fonden har i årevis prioriteret kampen mod malaria højt.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip