Verdens lande vedtager historisk klimaaftale i Paris

En historisk aftale, der skal begrænse temperaturstigninger og redde kloden fra en klimakatastrofe, er vedtaget af 195 lande på klimatopmødet i Paris.

- Jeg ser ingen modstand. Aftalen er vedtaget, siger topmødets formand, den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, under stor jubel, dundrende klapsalver, mange kys og kram på COP21 i Paris.

Vedtagelsen sker efter maratonforhandlinger på klimatopmødet, der gik i gang 30. november i den franske hovedstad og fredag aften løb ud i overtid.

Klimaaftalen, der skal træde i kraft i 2020, skal holde den globale temperaturstigning under to grader i forhold til førindustrielt niveau og sigte efter at begrænse stigningen til 1,5 grader.

Men åbningen af det afgørende møde i plenarsalen trak ud, da det viste sig, at mindst tre lande lørdag aften blokerede for en global aftale om at bekæmpe klimaforandringerne.

Nicaragua, Tyrkiet og Ukraine stillede sig i nogle timer på målstregen i vejen for, at de franske COP21-værter kunne indlede seancen og sikre den historiske aftale, siger en diplomatisk kilde fra mødet til Ritzau.

Først efter halvanden times forsinkelse kunne mødet gå i gang, men kort efter var aftalen en realitet.

/ritzau/

Dagens Gossip