Verdens ledere hylder Thatcher

Som premierminister inspirerede hun til store følelser, både grænseløs beundring og direkte had, og ved hendes bortgang er det da også, de store ord, der tages i brug.

»Med baronesse Margaret Thatchers død har verden mistet en af de største forkæmpere for frihed, og Amerika har mistet en sand ven,« siger den amerikanske præsident, Barack Obama, i en officiel udtalelse.

»Som premierminister hjalp hun med at genoprette den tillid og stolthed, der altid har været kendetegnende for Storbritannien, når det var bedst. Og som en kompromisløs tilhænger af vores transatlantiske alliance vidste hun, at vi med styrke og beslutsomhed kunne vinde Den Kolde Krig og udvide frihedsløftet,« siger præsidenten.

Tysklands bundeskansler, Angela Merkel, betegner Margaret Thatcher som en af verdenspolitikkens helt store lederskikkelser, og som Tysklands første kvindelige regeringsleder noterer Merkel, at Thatcher også var den første kvinde på sit felt.

»Margaret Thatcher var ikke en kvindepolitiker, men eftersom hun bestred det højeste demokratiske embede i en tid, hvor det ikke var en selvfølge for kvinder, er hun et forbillede for mange,« siger den tyske kansler.

Rent udenrigspolitisk havde Margaret Thatcher sit virke under Den Kolde Krig og betegnes af internationale iagttagere som en af kommunismens argeste modstandere. En af hendes modstandere fra den tid, Mikhail Gorbatjov, betegner hende som en stor politiker og et klogt individ.

»Vores første møde i 1984 blev startskuddet på et forhold, der var vanskeligt til tider, ikke altid let, men som var seriøst og ansvarsfuldt for os begge. Hun vil blive husket og gå over i historien,« siger Gorbatjov ifølge Reuters til det russiske nyhedsbureau Interfax.

På hjemmebane hylder premierminister David Cameron sin forgænger og partifælle og kalder hendes død et stort tab for Storbritannien.

»Vi har mistet en storslået leder, en storslået premierminister og en storslået brite,« siger Cameron.

»Margaret Thatcher elskede vores land og gav det sit alt. Det har sikret hende en velfortjent plads i historien - og den britiske befolknings vedvarende respekt og teknemmelighed,« erklærer premierministeren, der har indkaldt til et ekstraordinært møde i Underhuset onsdag, hvor parlamentsmedlemmerne får mulighed for at udtrykke deres hyldest til Thatcher.

Også Labour-formand og oppositionsleder Ed Miliband har pæne ord at sige om den tidligere premierminister, der er et hadeobjekt for mange venstreorienterede briter.

»Labour var imod meget af det, hun gjorde, og hun vil altid være en kontroversiel figur. Men vi kan på én gang være uenige med hende og respektere hendes politiske resultater og hendes personlige styrke,« udtaler Miliband.

Der er endnu ikke kommet en officiel udtalelse fra dronning Elizabeth, men en talsmand for hoffet meddeler, at dronningen modtog meddelelsen om Thatchers død med sorg, og at hun vil sende en privat kondolencemeddelelse til hendes familie.

Dagens Gossip