Verdens militærudgifter faldt i 2012

Stormagter som USA og flere europæiske allierede står over for stramme budgetter i en økonomisk nedgangstid og har nedtrappet deres engagement i konflikter som i Irak og Afghanistan.

Verdens andenstørste økonomi Kina går den anden vej og har øget militærudgifterne med 7,8 procent fra året før.

Sammenlagt har kineserne siden 2003 øget militærudgifterne med 175 procent.

De globale militærudgifter faldt i forhold til året forinden samlet med 0,5 procent til 1,75 billioner dollar svarende til 10 billioner kroner. Det er det første fald i de samlede militærudgifter siden 1998 ifølge Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

»Det vi ser er, at de rige vestlige lande begynder at bruge færre penge, mens flere udviklingslande begynder at bruge flere penge på deres militær,« siger Sam Perlo-Freeman fra SIPRI.

USAs militærudgifter, der stadig er fem gange så store som Kinas, faldt med seks procent og kommer dermed under 40 procent af verdens samlede militærudgifter for første gang siden Sovjetunionens sammenbrud for mere end 20 år siden.

Pentagon forsøger for tiden at finde besparelser på militærbudgetterne for flere hundrede milliarder dollar med den nye forsvarsminister Chuck Hagel i spidsen.

I Europa får besparelser i forbindelse med finanskrisen skylden for, at de europæiske NATO-lande har skåret mere end 10 procent af deres militærudgifter.

»Alt tyder på, at verdens samlede militærudgifter vil blive ved med at falde i løbet af de næste to-tre år,« siger Perlo-Freeman fra SIPRI.

Verdens samlede militærudgifter begyndte at falde efter afslutningen på Den Kolde Krig og nåede et lavpunkt i midten af 1990erne, men begyndte at stige igen efter terrorangrebet mod USA 11. september 2001.

BNB/Reuters

Dagens Gossip