Verdens største hjerneforskningspris belønner ny forståelse af menneskets bevidsthed

Skrevet af Elo Christoffersen

11/03/2014

Mest læste i dag

Når det spæde barn spejler mors smil og smiler tilbage, er det et første tegn på social adfærd. Nu ved vi, at babyens smil skyldes en reaktion i de såkaldte spejlneuroner i hjernens indviklede netværk.

Opdagelsen af spejlneuronerne er blot et eksempel på den banebrydende hjerneforskning, der har ført til en ny forståelse af menneskets bevidste hjernefunktioner og som nu hædres med verdens største hjerneforskningspris, den danske The Brain Prize på 1 million euro.

De tre europæiske topforskere Giacomo Rizzolatti, Stanislas Dehaene og Trevor Robbins, fra henholdsvis Italien, Frankrig og Storbritannien har bidraget med afgørende ny viden om indlæring af læsning og matematik, social adfærd og adfærdsforstyrrelser som afhængighed og stofmisbrug, ADHD og tvangshandlinger. Og deres forskning har allerede ført til bedre undersøgelser og behandling af patienter med stofmisbrug, hjerneskader, og adfærds- og indlæringsproblemer.

Bag den store internationale forskningspris står Fonden for Grete Lundbecks Europæiske Hjerneforskningspris. Formanden for Fondens bestyrelse, professor Povl Krogsgaard-Larsen, siger:

- De tre forskere har givet os grundlaget for at forstå de mekanismer i hjernen, som styrer vores højere hjernefunktioner. Det har især betydning, når vi skal finde ny og bedre behandlingsmetoder til sindslidelser, stofmisbrug og indlæringsvanskeligheder, som er yderst alvorlige for de berørte og udgør en enorm byrde for samfundet.

Navnene på årets prismodtagere blev annonceret mandag i København. Forskerne kommer til Danmark for at modtage prisen ved en ceremoni den 1. maj. Prisen vil blive overrakt af HKH Kronprinsesse Mary.

Fra opdagelse til behandling

Albert Gjedde, professor i neurobiologi og farmakologi ved Københavns Universitet, siger om prisvindernes opdagelser:

- Årets prismodtagere har på enestående vis bidraget til at forstå, hvordan menneskehjernen fremmer lysten til at afsløre mening og løse opgaver, til at lære af andre og til at opleve den belønning, som driver os til at forsøge at blive bedre og bedre når vi løser opgaver. Desuden belyser de tre forskeres arbejde, hvordan disse mekanismer kan kortsluttes og føre til psykiske sygdomme og lidelser.

Det er italienske Giacomo Rizzolatti, der har opdaget og beskrevet spejlneuronerne i hjernens pande- og isselapper, mens franske Stanislas Dehaene har undersøgt Amazon indianere og påvist at menneskets opfattelse af antal altså ”få eller mange”, er en medfødt egenskab. Han har også vist, at talbehandling - at trække fra og gange -  foregår i adskilte kredsløb i hjernen. Forskningen har stor betydning for at forstå og behandle børn med indlærings-vanskeligheder.

Trevor Robbins har opdaget bestemte netværk i hjernen og dermed leveret ny viden om hvordan sygdomstilstande som ADHD og tvangshandlinger opstår og samtidigt kunnet påvise at stofmisbrug er en særlig slags vane. Han har desuden været hovedmanden bag udviklingen af et omfattende psykologisk testsystem, som bruges verden over til udredning af tankeforstyrrelser.

Dansk hjerneforskning styrkes

The Brain Prize blev indstiftet i 2010 og uddeles nu for fjerde år i træk. Til prisen er tilknyttet et såkaldt outreach program, der betyder, at prismodtagerne kommer til Danmark for at deltage i møder og wokshops sammen med danske hjerneforskere. Programmet tilrettelægges i samarbejde med de tre største danske universiteter og Dansk Selskab for Neurovidenskab. Programmet sørger for at The Brain Prize styrker og løfter dansk hjerneforskning.

- Allerede nu, hvor The Brain Prize tildeles for fjerde gang, kan vi se, at den har fået stor betydning for Danmark og for dansk hjerneforskning. Prisen og outreach programmet medvirker til at tiltrække internationale topforskere til stor gavn for dansk forskning og udvikling på dette vigtige, højt specialiserede område, siger Povl Krogsgaard-Larsen.