Verdensbanken sænker skøn for væksten i Kina efter sort år

Verdensbanken ser mere negativt på den økonomiske udvikling i Kina.

Derfor blev vækstprognosen for flere lande i Øst-Asien og Stillehavsområdet skåret, men frygten for en hård dom over Kinas aftagende økonomi blev fjernet.

- Fremskrivningerne for Kina forudser en yderligere gradvis afmatning i 2016-17, lyder det fra Verdensbanken, som dermed dæmper bekymringerne for, at verdens næststørste økonomi kunne opleve en brat nedtur som følge af den seneste uro på børsen.

Der har været voldsomme spændinger på børsmarkedet i Kina, hvor aktienedturen begyndte i juni, da aktierne tabte næsten en tredjedel i værdi.

Vækstprognoserne er en anelse lavere end Verdensbankens forudsigelser i april.

Kinas bruttonationalprodukt, BNP, ventes at stige med 6,9 procent i år, hvilket næste år falder til 6,7 procent og 6,5 procent i 2017.

I 2014 steg Kinas BNP med 7,3 procent.

- Kina har tilstrækkeligt med buffere til håndtere disse risikoer og forhindre en skarp opbremsning, lyder det i vurderingen som har analyseret 14 økonomier.

Verdensbanken forventer, at en eventuel amerikansk rentestigning vil have positiv effekt, men advarer om risikoen for, at markedet kan reagere skarpt, hvilket kan få valutaer til at blive devalueret.

Derfor opfordres landene til at afbøde virkningerne af den aftagende kinesiske økonomi og en eventuel amerikansk rentestigning ved at vedtage en "fornuftig makroøkonomisk forvaltning" og mere yderliggående strukturreformer.

De voldsomme rutsjeture på Kinas aktiemarked har haft stor påvirkning på både europæiske og amerikanske værdipapirer.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip