Verdensorganisation hylder dansk CO2-svamp

Et af Danmarks mest enestående naturområder rykker nu op i en højere liga og får international hæder.

Lille Vildmose i det nordøstlige Himmerland er blevet omfattet af den verdensomspændende konvention om naturbeskyttelse, Ramsar. Det er 25 år siden, et stykke Danmark senest er kommet på Ramsar-listen.

Æren skyldes ikke kun højmosens naturkvaliteter og store antal dyre- og plantearter, men også dens evne til opsuge drivhusgassen CO2.

Det store naturgenopretningsprojekt i Vildmosen bliver ganske enkelt beskyttet som en CO2-svamp, der trækker kulstof ud af atmosfæren til gavn for klimaet.

Det er første gang, et naturområde udpeges som internationalt bevaringsværdigt ud fra evnen til at oplagre CO2, påpeger miljøminister Ida Auken (SF).

- Der er ingen tvivl om Lille Vildmoses store naturmæssige værdi, men jeg synes, det er utroligt positivt, at Ramsar-konventionen nu klart signalerer, at der er grund til at beskytte klimavenlige naturtyper, siger Ida Auken.

Lille Vildmose er en højmose, der år efter år opbygger nye lag af mos, som bliver til tørv. Tørven binder tonsvis af kulstof ved at optage CO2 fra luften.

Ifølge beregninger vil genopretningen af Lille Vildmose skære udslippet af CO2 med 14.000 ton årligt.

Aage V. Jensen Naturfond, Aalborg Kommune og Naturstyrelsen er i gang med et omfattende restaureringsprojekt i Lille Vildmose, som er den største aktive højmose i Nordvesteuropa.

Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening (DN), ønsker til lykke.

- Det er fantastisk og rigtig positivt, at man kvitterer for mosens store evne til at optage CO2 - ud over de store naturværdier, som Aage V. Jensen Naturfond har arbejdet for i årevis. Men området er fredet og på den måde beskyttet, og dette bringer jo ikke noget yderligere til det meget store genopretningsprojekt, siger hun.

Det havde været mere epokegørende, hvis man havde taget et område, som ikke i forvejen var under genopretning, mener hun.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip