Vestager: Afghanistan var et rigtigt valg

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) afviser på De Radikales sommergruppemøde at tage stilling til, om Danmarks indsats i Afghanistan er mislykket.

Men hun siger, at Danmark handlede rigtigt og har "lært af erfaringerne."

- Det var rigtigt og nødvendigt, at Danmark var med i missionen. Vi erkender, at opgaven nu er at hjælpe afghanerne med at opretholde den sikkerhed, der er.

- Vi traf beslutningen i 2001 med den viden, vi havde den gang. Vi gjorde vores bedste for at træffe en ansvarlig beslutning i en tungtvejende situation, siger hun.

I juli hed det ellers fra partiets forsvarsordfører Zenia Stampe (R), at det var en "umulig opgave", som soldaterne var sendt på.

- Også selv om soldaterne nu får at vide, at vi sendte dem ud på en forkert mission. Vi har mistet rigtig mange danske liv på den konto, og man er et skarn, hvis man så ikke kan være selvkritisk. Det gør ikke soldaternes heltedåd mindre, sagde Zenia Stampe til Berlingske.

Zenia Stampe modtog en del kritik for sine udmeldinger fra blandt andre Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD) og Niels Helveg Petersen, som var De Radikales udenrigsminister i Nyrups regeringer fra 1993 til 2000.

De Radikale var selv en del af det brede flertal i Folketinget, der sendte de danske soldater til Afghanistan.

/ritzau/

Dagens Gossip