Vestager blokerer for kæmpesalg af britisk teleselskab

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, blokerer for milliardsalget af det britiske teleselskab 02, fordi hun frygter højere priser og færre valgmuligheder for mobilkunder i Storbritannien, hvis salget går igennem.

02 ejes i dag af det spanske teleselskab Telefonica, der vil sælge den britiske telegigant til Hongkong-selskabet Hutchison for 10,25 milliarder pund (cirka 105 milliarder kroner).

Hutchison ejer i forvejen teleskabet Three i Storbritannien, og planen var at fusionere Three og 02 og dermed skabe en mastodont på det britiske marked. Men den plan sætter Vestager nu en stopper for.

- Vi vil have, at mobilbranchen skal være konkurrencedygtig, så mobilkunderne kan få fordel af innovative mobiltjenester til rimelige priser og med netværk af høj kvalitet, siger Margrethe Vestager.

- At tillade Hutchison at overtage 02 på de foreslåede vilkår ville være dårligt for de britiske forbrugere og dårligt for den britiske mobilbranche, siger hun.

Både Hutchison og Telefonica har advaret mod politiske hensyn i EU-Kommissionens beslutning kort før den britiske folkeafstemning om at blive i eller forlade EU.

De britiske konkurrencemyndigheder skrev således i sidste måned til Vestager og opfordrede hende til at bremse kæmpefusionen på det britiske telemarked, men den slags hensyn tager EU-Kommissionen ikke, siger hun.

- Vi kan ikke blande politik ind i vores beslutninger. Hverken i denne sag eller i andre sager, siger Vestager.

Hun understreger samtidig, at EU-Kommissionen aldrig tager let på konkurrencesager.

- Denne beslutning vejer 2,56 kilo. Jeg har selv vejet den. Det er en masse arbejde, der bliver lagt i det, siger Margrethe Vestager.

- I sidste ende skal det kunne holde i retten, hvis nogen vil udfordre denne beslutning, siger hun.

Sidste år droppede Telenor og Telia en planlagt fusion i Danmark, da det stod klart, at Vestager var på vej til at spænde ben, fordi den efter hendes mening ville skade konkurrencen i Danmark.

/ritzau/

Dagens Gossip