Vestager: EU-kritik af valgregler kræver grundlovsændring

Skrevet af admin

29/01/2014

Dagens topnyheder

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) kalder det for "velkendt kritik", at EU's justitskommissær, Viviane Reding, onsdag har kritiseret Danmark, fordi danskere bosat i udlandet ikke kan stemme ved valg i Danmark.

- Men det er svært for mig at se, hvordan vi skal kunne ændre noget, for vi skal jo være i overensstemmelse med den danske grundlov, og når vores grundlov siger "bopælspligt", så må man respektere det, siger Margrethe Vestager til Ritzau.

Grundloven slår fast, at danskere har valgret til folketinget, når de har "dansk indfødsret" og "fast bopæl i riget". Danskere mister deres stemmeret, hvis de rejser ud med sigte på at være væk i mere end to år.

Men der er visse undtagelser. Man beholder blandt andet stemmeretten, hvis man er udstationeret af staten, studerende, arbejder for en dansk virksomhed eller hjælpeorganisation i udlandet eller opholder sig i udlandet af helbredsmæssige årsager.

- På den måde har skiftende regeringer forsøgt at være så imødekommende som overhovedet muligt ved at tolke grundloven så bredt som muligt, siger Margrethe Vestager.

- Men det betyder jo også, at skal der være en bredere adgang til at stemme, så er det noget, vi skal diskutere, når vi på et tidspunkt skal have en ny grundlov.

Justitskommissær Viviane Reding understregede onsdag, at hun fik "et meget konstruktivt svar", da hun i 2011 senest kritiserede Danmark for stemmereglerne. Og Vestager kvitterer med at love en fortsat "åben debat".

- Vi lever i en verden, hvor danskere rejser ud i verden for at arbejde og studere. Derfor synes vi også, at det er vigtigt, at man kan stemme - så vidt det er muligt, siger hun.

Ud over Danmark er også Irland, Storbritannien, Malta og Cypern blevet kritiseret af EU-Kommissionen for deres stemmeregler. EU kan ikke direkte lovgive på området.

/ritzau/