Vestager får mange spørgsmål om Danmarks asyldebat

Skrevet af admin

25/01/2016

Dagens topnyheder

Selv om EU-Parlamentet mandag udspørger udenrigsminister Kristian Jensen (V) og integrationsminister Inger Støjberg (V) om udlændingepakken, hvor asylansøgere kan fratages værdier uden affektionsværdi over 10.000 kroner, har Danmark støtte i EU.

Det siger konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

- På den ene side tager I imod mange mennesker. På den anden side har I det, man nok kan kalde en robust diskussion om, hvilke signaler I vil sende til mulige asylansøgere. Men der er en meget åben holdning til Danmark, siger Margrethe Vestager om synet på Danmark i EU.

- Danmark har en meget høj kredit i det europæiske fællesskab. Det tror jeg roligt, at jeg kan sige. Men jeg får mange spørgsmål om, hvad debatten går ud på. Hvordan det ender. Om det ikke er mange hundrede år siden, I var i krig med svenskerne.

Sidste år ankom 1,55 millioner asylansøgere og migranter til EU. Her laves national grænsekontrol som i Danmark, der har forlænget sin grænsekontrol efter Sveriges id-kontrol. EU-Kommissionen ønsker en fælles løsning, siger Margrethe Vestager.

Kommissionen foreslår at styrke den ydre grænsekontrol, Frontex, så andre lande kan bistå lande, som ikke kan håndhæve EU's ydre grænser. Grækenland har blandt andet mødt kritik, fordi langt de flest asylansøgere sejler over det græske øhav.

EU bestræber sig på at skabe løsninger, som ikke udfordrer medlemslandene, forklarer Margrethe Vestager.

- Når Schengen (grænsesamarbejdet) skal fungere, så kommer det ikke til at fungere af, at man begynder at forholde sig til, hvad man synes om enkeltlande. Så handler det om at bringe folk sammen, siger Margrethe Vestager.

Hun henviser til, at Holland som EU-formand mandag holder et uformelt møde i Amsterdam mellem EU's justitsministre.

/ritzau/