Vestager går i krig mod endnu en amerikansk it-gigant

Skrevet af admin

11/06/2015

Mest læste i dag

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, går nu i krig mod endnu en amerikansk it-gigant.

Denne gang går hun efter e-bogsdistributøren Amazon, som hun vil åbne en formel undersøgelse imod for brud på EU's konkurrenceregler. Hun har især kig på de klausuler, som e-bogsdistributøren forlanger, at forlagene bag de bøger, Amazon sælger, skal overholde.

I klausulerne står der, at forlagene skal informere Amazon, hvis gigantens konkurrenter får tilbudt mere gunstige eller anderledes vilkår end Amazon, der dermed vil sikre sig mindst lige så gode vilkår som alle andre.

EU-Kommissionen frygter, at den slags klausuler begrænser konkurrencen mellem forskellige e-bogsdistributører og dermed også begrænser forbrugernes valgmuligheder. Derfor skal det nu undersøges, om Amazon gør noget forkert efter EU-reglerne.

Margrethe Vestager siger, at Amazon har udviklet en succesfuld forretning, der tilbyder forbrugere en omfattende service, også inden for e-bøger. Det rejser hendes undersøgelse ikke tvivl om.

- Men det er min pligt at sikre mig, at Amazons aftaler med forlagene ikke skader forbrugerne ved at forhindre andre e-bogsdistributører i at forny sig og konkurrere effektivt med Amazon. Vores undersøgelse vil vise, om disse bekymringer er berettigede, siger Vestager.

Hun har i forvejen gang i en anden undersøgelse mod Amazon. Den handler om de skatteaftaler, som Amazon og en række andre multinationale virksomheder har opnået i Luxembourg og andre EU-lande.

Det er kun to måneder siden, at den danske konkurrencekommissær kastede sig ud i et slagsmål med Google, da hun i april sendte en formel klage til den amerikanske søgemaskine.

Sagen mod Google er en af EU's hidtil største konkurrencesager nogensinde og kan i yderste konsekvens føre til, at Google bliver idømt bøder på op til 10 procent af virksomhedens omsætning.

/ritzau/