Vestager hører kompromisvilje hos EU-kolleger

Skrevet af admin

18/02/2014

Dagens topnyheder

- Held og lykke, sluttede økonomiminister Margrethe Vestager (R), da hun tirsdag tog ordet på et møde med EU-kollegerne i Bruxelles, som sendte det græske EU-formandskab tilbage til svære forhandlinger med EU-Parlamentet om næste skridt i EU's bankunion.

For selv om den danske minister hørte vilje til kompromis hele bordet rundt, er der ikke meget manøvrerum i forhold til det kompromis, de 28 lande indgik i december om en ny afviklingsmekanisme for nødlidende banker.

Især fordi landene er enedes om i nogen grad at holde parlamentet uden for indflydelse. Det gør de ved at lave noget af deres aftale uden for EU's almindelige lovgivningsprocedure.

- Formandskabet er sat på en vanskelig opgave. Det kompromis, vi lavede i december, var jo et svært kompromis. Det er ikke for sjov, der er lavet en aftale om, at noget af det skal aftales i en mellemstatslig aftale.

- Det er jo det, der har hidset Europaparlamentet op. Og forståeligt nok. Fordi de ikke har indflydelse på en mellemstatslig aftale, siger Vestager.

Men både hun, den græske finansminister og forhandlingsleder Yannis Stournaras og EU-kommissær Michel Barnier, der har ansvar for hele bankunionen, hører tirsdag konturerne af et kompromis.

Flere ministre lufter tirsdag viljen til at overveje, om man kan lade det gå hurtigere med at opbygge den fælles fond, der med tiden skal betale for banklukninger i hele bankunionen.

Lige nu er der lagt op til en 10-årig indfasning af den 410 milliarder kroner store fond.

Der lyder også til at være vilje til i nogen grad at hæve grænsen for, hvornår alle landenes regeringer skal inddrages i de konkrete beslutninger om bankerne. Parlamentet vil helst have medlemslandene helt ude af dén proces.

Forhandlingerne med parlamentet er i gang. Ministrene samles igen 10.-11. marts for at se, hvor langt man er nået. Målet er at have en aftale klar, inden Europaparlamentet lukker ned for valgkamp til april.

- Jeg er overbevist om, at alle involverede vil gøre, hvad de kan, for at det kan lade sig gøre. Men det er jo ikke en garanti for succes, siger Margrethe Vestager.

/ritzau/