Vestager: Italien kan ikke klare migranterne alene

EU's danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, siger, at det er en samlet kommission, der står bag onsdagens udspil, der skal sikre en bedre håndtering af migranter i EU.

- Det er et meget klart signal om, at vi går fra at være i en fase, hvor vi er lidt frustrerede over et problem, der ikke vil gå væk, til at sige: Det her kommer ikke til at gå væk, siger Vestager.

Kommissionen lægger blandt andet op til, at EU skal reagere mere solidarisk og fordele migranter mere ligeligt mellem sig, når der er akut pres på enkeltlande.

Det er kontroversielt i flere lande. Mens Danmark slet ikke vil være omfattet, og Storbritannien og Irland selv kan vælge.

Men Vestager føler sig som tidligere dansk minister ikke særligt kaldet til at ytre en holdning om Danmarks særposition.

- Den danske situation er jo den danske situation. Vi har haft et forbehold længe. Det bliver ved med at være på denne her måde.

- Det ændrer ikke på, at der er et egentligt europæisk problem at tage fat på, siger Vestager og noterer sig, at Danmark allerede i dag er blandt de EU-lande, der tager imod flest asylansøgere.

Den danske kommissær ønsker mere at fokusere på, at EU faktisk får løst problemerne.

Målet er både at redde liv i Middelhavet og at sikre en mere ordentlig gennemførelse af de eksisterende regler for registrering, asylbehandling og returnering af dem, der ikke har krav på asyl.

- Man kan ikke overlade det her til Italien. De er jo nærmest ladt alene. Det er jo som om, EU's institutioner og Italien bliver bedt om at løse det her. Det sker ikke. Det har været prøvet nu i en årrække. Så må man gøre noget andet, siger Vestager.

- Når et system er ved at bryde sammen, så er det jo ikke nogen løsning bare at opgive sin menneskelighed og sige: Så kan det også bare være det samme.

/ritzau/

Dagens Gossip