Vestager klar til at imødekomme KL-krav om svage kommuner

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) er parat til at diskutere, hvad der kan gøres for at hjælpe de af landets kommuner, der er presset på økonomien. Det understreger ministeren forud for torsdag aftens møde i Finansministeriet, hvor KL og regeringen tager hul på forhandlingerne om næste års kommunale økonomi.

»Der er meget stor forskel på de danske kommuner. Der er nogle, der oplever befolkningsvækst, og hvor der er skattekroner i kassen. Andre steder oplever man fraflytninger, man har måske en stor gæld, man afdrager på,« siger ministeren.

»Den forskel mellem kommunerne vil vi gerne diskutere, så vanskeligt stillede kommuner kommer i en bedre situation,« siger Vestager.

KL møder op til forhandlingerne med en række krav, og ifølge KL-formand Erik Nielsen, så er der altså behov for, at regeringen hjælper landets svage kommuner. Og der skal helst være tale om langsigtede løsninger.

Inden mødet forklarede han således:

»Kommunerne har accepteret en reduktion af deres serviceramme for 2014 med 2,6 milliarder kroner. Nu forventer KL, at regeringen vil kvittere og hjælpe de kommuner, der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen,« siger Erik Nielsen.

»Nogle af landets kommuner står i en meget presset situation og kæmper med både økonomisk og befolkningsmæssig tilbagegang. I 2013 fik kommunerne derfor et ekstraordinært tilskud på tre milliarder kroner, men der er fortsat behov for ekstra finansiering, ikke bare i 2014, men også flere år frem i tiden,« påpeger han.

Forhandlingerne om kommunernes økonomi forventes ikke at blive helt så omfattende, som man har set i tidligere år. I forbindelse med lanceringen af regeringens vækstplan i februar nåede parterne til enighed om de overordnede rammer for service- og anlægsudgifterne, og dermed har man allerede en af hovedlinjerne på plads.

Det får dog ikke Vestager til at tro på, at forhandlingerne slutter hurtigere.

»Min erfaring med forhandlinger er, at de tager den tid, der er sat af til dem. Vi bliver nok ikke færdige i aften,« siger hun.

Dagens Gossip