Vestager: Krigen i Afghanistan var en rigtig beslutning

Det siger den radikale leder og økonomi- og indenrigsminister, Margrethe Vestager (R), efter at Vestagers partifælle Zenia Stampe (R) i sommer åbnede en debat om den danske krigsdeltagelse, som Stampe kaldte en fejl.

»Vi synes, det var rigtigt og nødvendigt, at Danmark var med i den mission , men vi erkender også, at vi har lært ting undervejs. Det, der er opgaven nu, er at hjælpe afghanerne med at sikre den skrøbelige sikkerhed,« siger Margrethe Vestager.

Modsat kaldte Zenia Stampe i midten af juli i Berlingske den danske deltagelse i krigen i Afghanistan for en »forkert beslutning«.

Margrethe Vestager siger, at regeringen i dag ville træffe samme beslutning om at sende danske soldater i krig, som man gjorde i 2001, hvis omstændighederne i dag var de samme.

»Vi gjorde vores bedste for at træffe en beslutning i en meget tungtvejende situation, hvor vi sendte danske soldater af sted som krigsførende nation. Hvis vi går tilbage til 2001, ville vi træffe den beslutning igen. Men så ville vi heller ikke vide, hvad der ville være situationen 12 år senere,« siger Margrethe Vestager.

»Det har været vigtigt at lære af erfaringerne undervejs. Det, der er den meget nøgterne vurdering i dag, er, at vi ikke vandt krigen, men det gjorde Taleban heller ikke. Der er opnået væsentlige fremskridt for den afghanske befolkning, og derfor er det nu muligt at støtte afghanerne i selv at fastholde den skrøbelige sikkerhed,« siger hun.

De danske tropper i infanterikompagniet skal efter planen hjem fra Afghanistan i løbet af efteråret, mens danske kampvogne stadig vil være i området indtil midten af 2014.

Dagens Gossip