Vestager: Øv-dage er helt uacceptable

Sådan lyder formaningen fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), der torsdag var kaldt i samråd for at svare på spørgsmål om regeringens holdning til øv-dagene, der ifølge flere kilder finder sted i hovedstadens kommunale daginstitutioner.

»Sådan en ekstra fridag er ikke gratis. Den sker på bekostning af ens kollegaer, men den sker også på bekostning af børnene. De får ikke den voksenkontakt, som de kan have bruge for,« siger Vestager.

»Jeg byder samrådet meget velkomment for at kunne sende det utvetydige signal, at øv-dage er uacceptable,« siger ministeren.

Ifølge Vestager er det vigtigt, at ledelserne i landets daginstitutioner sætter fokus på dialog med medarbejderne om sygefravær, hvis man skal problemet til livs.

»Ledelsen lever ikke op til sit ansvar, hvis det tillades, at personalet får fridage, som de ikke har krav på. Jeg synes også, det er udtryk for mangel på kollegialitet at tage sig en ekstra fridag, for så er det kollegaerne, der skal gøre arbejdet. Det gør det især også sværere at have helt regulært sygefravær, fordi det bliver sådan en underlig gråzone,« siger Vestager.

Hun peger på, at signalet fra regeringen om, at man ikke vil finde sig i øv-dagene, kan være med til at nedbringe pjækkedagene.

»Jeg tror, det klare signal kan modvirke, at det breder sig, og jeg tror også, det er en meget vigtig del i det arbejde, der udføres i det hele taget, med at nedbringe sygefraværet i de dele af den offentlige sektor, hvor der er større sygefravær end sammenlignelige steder,« siger hun.

Økonomi- og indenrigsministeren mener ikke, det er op til regeringen at kortlægge problemets omfang på landsplan, men understreger, at det strider mod regeringen og kommunernes plan om kvalitet i dagpasningen.

»I det omfang, der praktiseres øv-dage, så virker det stik imod det, der er regeringens fokus, nemlig at arbejde sammen med kommunerne for bedre kvalitet i dagpasningen. Det her er en slags indirekte nednormering.«

»Jeg mener ikke, at der blandt pædagoger generelt er en accept af den her adfærd,« siger Vestager.

I maj skrev Berlingske, at hver pædagog og pædagogmedhjælper i hovedstaden melder sig syg over tre uger om året i gennemsnit, hvilket er mere end pædagoger i andre storbyer.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip