Vestager optrapper kampen mod Google med nye anklager

Skrevet af admin

14/07/2016

Mest læste i dag

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, optrapper torsdag kampen mod Google med nye anklager om, at søgegiganten misbruger sin dominerende position på nettet.

Vestager skriver i en ny henvendelse til Google, at hun nu har fundet flere beviser for, at Google systematisk favoriserer sin egen tjeneste med prissammenligninger i de generelle søgeresultater.

Samtidig retter hun nye anklager mod Google ved også at beskylde den amerikanske mastodont for kunstigt at begrænse andre websteders muligheder for at vise søgeannoncer fra Googles konkurrenter.

Margrethe Vestager siger, at Googles adfærd betyder, at "forbrugerne ikke nødvendigvis ser de mest relevante søgeresultater".

- Dominans er ikke et problem ifølge EU's love. Man kan være stor. Men det er ulovligt at misbruge en magtfuld position på markedet til at begrænse konkurrencen, siger Margrethe Vestager.

Google risikerer i yderste fald EU-bøder på op til ti procent af søgegigantens samlede omsætning for hver af de tre sager.

Hun siger, at den store amerikanske søgemaskine har fundet på nogle fantastisk innovative produkter, der har gjort det muligt for alle at google sig frem til mange flere informationer end før.

- Disse produkter ændrede vores liv til det bedre. Men disse fantastiske innovationer giver dem ikke ret til at nægte andre en rimelig mulighed for at konkurrere, for at være innovative og for at klare sig på de samme markeder, siger Vestager.

En talsperson for Google siger til nyhedsbureauet AFP, at søgemastodonten vil undersøge de nye anklager og svare på dem i løbet af de kommende uger.

- Vi mener, at vores innovationer og forbedringer af produkter har øget valgmulighederne for europæiske forbrugere og fremmet konkurrencen, siger talspersonen.

EU-Kommissionen vurderer, at Google har en markedsandel i Europa på 90 procent for internetsøgninger og på 80 procent, når det handler om at placere søgeannoncer på andres websider.

Margrethe Vestager har nu tre sager kørende mod Google.

I april anklagede hun således også Google for at misbruge sin position på markedet ved at tvinge telefonproducenter, der vil bruge Android-systemet, til at installere Googles egne apps på forhånd.

Vestager har i sin tid som EU-kommissær kørt sager, der involverer adskillige multinationale amerikanske selskaber.

Ud over Google er det blandt andre Amazon, Apple, Disneyland, MasterCard, McDonald's og Starbucks.

/ritzau/