Vestager skal lægge arm med Google og Mærsk

Skrevet af admin

10/09/2014

Dagens topnyheder

* Margrethe Vestager kommer som ny konkurrencekommissær til at lægge arm med nogle af verdens allerstørste virksomheder.

* I konkurrencesager kan EU uddele bøder på op til 10 procent af virksomhedernes årlige omsætning.

* Her kan du se et udvalg af sager fra de seneste 20 år, hvor EU har lagt sig ud med danske og internationale virksomheder:

* 1998: Volkswagen idømmes en bøde på 90 millioner euro, svarende til 671 millioner kroner, for at forsøge at forhindre italienske bilforhandlere i at sælge til tyske og østrigske kunder, som vil udnytte de lavere priser i nabolandet. Mercedes, Opel og Peugeot idømmes også bøder i sagen.

* 2004: Den amerikanske softwaregigant Microsoft idømmes en bøde på 497 millioner euro, svarende til 3,48 milliarder kroner, for at misbruge styresystemet Windows dominerende markedsposition til at give programmet Windows Media Player en urimelig konkurrencefordel.

Selskabet blev beordret til at give konkurrenter de nødvendige oplysninger til at integrere deres medieafspillere i Windows, ligesom Microsoft blev pålagt at sælge en version af Windows, som ikke indeholder Media Player.

* 2008: Den største bøde til en enkelt virksomhed på 896 millioner euro, svarende til 6,7 milliarder kroner, uddeles til den franske gigant Saint-Gobain, som sammen med tre andre virksomheder har lavet ulovlige aftaler om priser, kundefordeling og markedsandele inden for bilruder.

Sagen udløser i alt bøder for næsten 1,4 milliarder euro, svarende til 10 milliarder kroner.

* 2009: Microsoft kommer igen i karambolage med EU's konkurrenceregler. Selskabet accepterer at give brugerne mulighed for slå browseren Internet Explorer fra og vælge et andet produkt som standardbrowser.

Ifølge EU-Kommissionen har selskabet i alt fået konkurrencebøder for 1,68 milliarder euro, svarende til 12,5 milliarder kroner.

* 2010: SAS idømmes en bøde på 70,2 millioner euro, svarende til 524 millioner kroner, i en kartelsag, som også omfatter 10 andre flyselskaber. Selskaberne dømmes for at have indgået prisaftaler, som har svækket konkurrencen inden for luftfragt. SAS anker dommen.

* 2011: Danfoss idømmes en bøde på 90 millioner euro, svarende til 670 millioner kroner, for sammen med fire andre virksomheder at aftale priser og markedsandel på kompressorer til blandt andet køleskabe og frysere.

* Juni 2013: EU-Kommissionen giver den danske medicinalvirksomhed Lundbeck en bøde på 700 millioner kroner. Virksomheden skal have betalt konkurrenter for at undlade at lancere kopier af depressionsmidlet Citalopram, der sælges under navnet Cipramil. Lundbeck har siden anket afgørelsen.

* November 2013: Danske Maersk Line og en stribe andre containerrederier undersøges for at have varslet hinanden om kommende prisstigninger gennem pressemeddelelser og opslag på hjemmesider. Det er til skade for konkurrencen, mener kommissionen, men det afviser Maersk Line.

* Juni 2014: Færgerederiet Scanlines indbringer det statslige tunnelbyggeri mellem Danmark og Tyskland, Femern-forbindelsen, for EU’s konkurrencemyndigheder. Rederiet mener, at finansieringen af projektet er konkurrenceforvridende og ulovlig statsstøtte. Selskabet bag byggeriet afviser anklagen.

* September 2014: Søgemaskinen Google undersøges for at misbruge sin dominerende position, da virksomheden sidder på 90 procent af markedet for generelle internetsøgninger i Europa.

Kilde: EU-Kommissionen, Ritzau Finans, Berlingske

/ritzau/