Vestager varsler øget fokus på tryghed

Som en optakt til weekendens radikale landsmøde har avisen fået et lift af Vestager hjem til København fra de seneste dages regeringsseminar på Højstrupgaard ved Helsingør. Fra bagsædet af ministerbilen forklarer hun visionerne for sidste halvdel af regeringsperioden.

»Jeg siger ikke, at vi nu har haft to år med reformer, og så skal vi have to år, hvor vi er flinke. Det er en anden type af tryghed. Der er reformerne, men så skal der også være det ekstra, der gør det trygt. Det kan være de sociale 2020-mål, som vi netop har præsenteret, hvor vi tager fat i dem, der er endt i samfundets blinde vinkel. Det kan være hele beskæftigelsesområdet, hvor vi nu ønsker et system, der viser den enkelte borger, at vi er er her for, at du hurtigst muligt kan komme tilbage på arbejdsmarkedet. Det kan også betyde, at vi bruger lidt mindre på klassisk velfærd for eksempelvis at få plads til en vækstplan, som øger sandsynligheden for flere holdbare private arbejdspladser,« forklarer Margrethe Vestager til Berlingske.

Spørgsmål: Men kan man kalde det tryghed?

»Ja, det kan man godt, men det vil nok provokere nogen, at vi bruger ordet tryghed i den forbindelse. For mig er den vigtigste tryghed, at udviklingen følger med. De Konservative har et udtryk, hvor de siger, at man skal forandre for at bevare. Vi siger, at vi skal forandre for at udvikle. For vi har jo den forventning, at vores sundhedsvæsen udvikler sig, og det skal kunne nye ting. Jeg forventer da, at når jeg bliver en gammel kone, så er ældreplejen noget andet, end den er i dag. Det gør mig tryg. Jeg ville være utryg, hvis alting skulle være, som det er nu,« siger Margrethe Vestager, der denne weekend skal stå ansigt til ansigt med sit politiske bagland til landsmødet på Hotel Nyborg Strand.

Den radikale leder har flere gange været på kollisionskurs med regeringspartierne, fagbevægelsen og i enkelte tilfælde sit eget bagland for at føre en for kynisk og blå politik, hvor fokus har været på at holde budgetterne frem for at skaffe job og ordentlige forhold for de ledige.

Spørgsmål: I har skåret i en række overførsler. Hvordan hænger det sammen med, at I nu vil øge trygheden?

»Noget af det, der gerne skal lykkes, er at skabe en tryghed ved, at man kan få et arbejde. Skattereformen lader overførselsindkomsterne stige lidt mindre, end de ellers skulle, men gør det samtidig mere attraktivt at komme ind på arbejdsmarkedet. Det gør jo, at man langt mere trygt kan disponere, stifte familie og købe en bolig. Det er vigtigt for mig.«

Spørgsmål: Hvis man tager en 55-årig 3Fer fra udkantsdanmark, der har mistet sit arbejde, hvor i jeres politik ligger trygheden så for ham?

»Det er jo også til gavn for ham, når der er en ramme om den samlede økonomi, som man kan have tillid til. Det andet er rammerne for de kommuner, der er i en særligt udsat position. Med vores justering af udligningsreformen får de lidt mere hjælp for at få tingene til at fungere,« siger Margrethe Vestager.

Selv om Enhedslisten har kritiseret regeringen og særligt Margrethe Vestager hårdt for manglende fokus på borgernes økonomiske tryghed, så falder Margrethe Vestagers ord ikke i god jord hos regeringens parlamentariske grundlag.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), mener, at det er tomme løfter.

»Det lyder flot, men klinger hult, når man ser på den politik, regeringen har ført. Det er blevet dyrere og mere utrygt at blive ramt af ledighed eller sygdom, og de har gennemført en række reformer, der i den grad forringer sikkerhedsnettet under os alle sammen,« siger hun og peger på, at særligt Margrethe Vestager har været eksponent for utryghedsskabende tiltag:

»Vi kan konstatere, at hun benhårdt har blokeret for forbedringer i dagpengesystemet, hvilket i den grad har medført utryghed både for de mennesker, der er ramt af ledighed, og for de mennesker, der frygter en fyreseddel,« siger Johanne Schmidt-Nielsen til Berlingske.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip