Vestas-samarbejde vinder britisk havmølleordre

Vestas' dansk-japanske joint venture MHI Vestas Offshore Wind har sikret sig en ordre på 400 megawatt (MW) i Storbritannien.

Det oplyser Vestas i en selskabsmeddelelse mandag.

Ifølge Ritzau Finans er det imidlertid ikke selskabets store havmølle på 8 megawatt, men en mølle på 3,45 megawatt, der skal leveres til projektet Rampion. Det er tyske E.on, der står bag projektet, og møllerne forventes at blive leveret i første kvartal 2017.

For Vestas er ordren specielt interessant, fordi aftalen med Mitsubishi betyder, at ordrer på Vestas' mindre mølle alene tilfalder den danske producent og altså ikke skal deles med japanerne, skriver Ritzau Finans.

Ordren i sig selv er dog ikke nogen stor overraskelse, da Vestas allerede i februar 2014 - før man slog sin offshoreforretning sammen med Mitsubishi - deltog i et større arrangement arrangeret af E.on i Storbritannien.

Her havde det tyske energiselskab indkaldt lokalt erhvervsliv i og omkring Brighton i Sydengland til et "meet the buyer"-arrangement i relation til Rampion-projektet, hvor underleverandører fik mulighed for at indynde sig hos E.on og Vestas.

De to har da også haft et længere samarbejde inden for offshore vind. Senest installerede parterne 73 møller i den britiske offshorepark Humber Gateway, og her er det ligeledes Vestas' mindre havmølle, som benyttes.

I Humber Gateway yder møllen, kaldet V112, op til 3 megawatt, mens møllens ydelse i Rampion-projektet bliver på op til 3,45 megawatt.

Rampion-projektet var oprindeligt planlagt med en effekt på 700 megawatt, men lokal modstand betød, at projektet blev slanket. Lokale beboere var bange for, at parken ville skæmme udsigten fra kysten og påvirke skibsfarten negativt.

Med ordren har Vestas indtil videre offentliggjort ordrer på i alt 2902 megawatt i år.

Omkring middagstid mandag løfter Vestas-aktien sig med 1,6 procent til 331,9 kroner.

/ritzau/

Dagens Gossip