Vesten siger nej til Assads ønskeliste

Skrevet af admin

11/11/2013

Dagens topnyheder

En række vestlige lande har hævet øjenbrynene over den liste, som det syriske regime har udarbejdet i forbindelse med bortskaffelsen af Syriens arsenal af kemiske våben.

Diplomater siger, at Syrien har anmodet OPCW - FN-organisationen, der arbejder med at hindre udbredelse af kemiske våben - om at stille snesevis af pansrede køretøjer til rådighed for syrerne, så de kan køre anslået 1300 ton kemiske våben til havnebyen Latakia.

Det er så meningen, at de kemiske våben skal sejles væk. FN har bedt Danmark om at stille skibe til rådighed til denne transport, ligesom Danmark er blevet bedt om at stille beskyttelse til rådighed for FN's udsending i Syrien.

Men først skal de kemiske våben fragtes til en havn. Syrerne mener, at de foruden de pansrede køretøjer også skal bruge feltkøkkener, kommunikationssystemer og generatorer til denne opgave.

Men det bliver næppe til noget, siger diplomater i Haag.

Vestlige lande vil sige nej til anmodning om materiel, der kan bruges i borgerkrigen.

- Regimet vil ikke blive forsynet med udstyr, der kan bruges af hæren til at dræbe flere uskyldige syrere, siger en diplomat.

En anden diplomat fra et andet stort vestlige land er lige så klar i mælet.

- De får det ikke fra os, og jeg tror ikke, at FN eller EU vil give dem det, siger han.

En talsmand for det syriske udenrigsministerium har ikke reageret på henvendelser om en kommentar til sagen.

Det er ikke klart, om processen med den kemiske afvæbning vil gå i stå, hvis regimets anmodning afvises.

En diplomat siger, at en revideret ønskeliste fra Assad måske kan overvejes. Hvis der for eksempel bliver tale om ladbiler, der kan fragtes med ud af Syrien sammen med de kemiske våben, sådan at Assad ikke får gavn af bilerne senere.

/ritzau/Reuters