Vesthimmerland viser vejen med plejetestamente

Plejetestamentet er så god en ide, at Ældre Sagen gerne vil have andre kommuner til at lade sig inspirere.

»Vi synes, det er en rigtig gode ide, og vi synes, det kunne være en endnu bedre ide, hvis det bredte sig til resten af landet,« siger Bjarne Hastrup, organisationens direktør, til Berlingske Nyhedsbureau.

»Jeg synes, det ville være en god hjælp for både personalet og de pårørende - og samtidig vil det være en måde, hvor den ældre kan forbedre sin livskvalitet på plejehjemmet,« siger han.

I Vesthimmerlands Kommune har flere end 100 ældre bedt om et plejetestamente. Men man er ikke kommet sovende til succesen. Ældrerådet i Vesthimmerland og kommunen har i løbet af foråret været ude og opfordre de ældre til at skrive et plejetestamente og markedsført muligheden på forskellig vis.

»Interessen har været overvældende,« siger Erik Stagsted, formand for Ældrerådet i Vesthimmerland, til P4 Nordjylland og uddyber:

»Én kan måske ikke lide stegt lever. En anden vil måske helst gå i hvid skjorte og slips om søndagen. Plejetestamentet er en hjælp til dem, der ikke selv kan give udtryk for deres ønsker«.

Ældre Sagen mener, at Vesthimmerland bør tjene som skoleeksempel:

»Vi har kun for alvor set det (plejetestamente, red.) i Vesthimmerland. Det kan godt være, at man mange andre steder gør det på en anden måde. At man, når man bliver introduceret på et plejehjem, tager en lille snak med folk, men på det tidspunkt er det som regel for sent, fordi allerede der er man svækket. Man skal gøre sådan noget i tide, mens folk er friske,« siger Bjarne Hastrup.

Han understreger vigtigheden af, at medarbejdere, kommune og pårørende respekterer det nedskrevne. Samtidig mener Bjarne Hastrup, det er vigtigt at tage højde for, at folk i takt med alderen kan ændre syn på nogle ting. For eksempel kan ældre, når de er kommet på plejehjem, synes, det er givtigt og hyggeligt at få en besøgsven eller spise med andre, hvor de tidligere havde en anden opfattelse.

»Et plejetestamente skal ikke være lovgivning. Det skal betragtes som en klar udmelding fra en person om, at her er de muligheder, I har med mig, og her er mine begrænsninger,« siger Bjarne Hastrup.

Dagens Gossip