Vestlige allierede vil pudse FN på Iran efter missiltest

Ved at affyre missiler, der er stærke nok til at bære atomvåben, har Iran forbrudt sig mod en FN-resolution, der omfavnede den historiske atomaftale, som sidste år blev indgået mellem Iran og USA.

Det siger USA og amerikanernes tætteste europæiske allierede i en fælles udtalelse, som nyhedsbureauet Reuters har set.

Udtalelsen er underskrevet af Storbritannien, Frankrig, Tyskland og USA, og den er sendt til den spanske FN-ambassadør Roman Marchesi og FN-generalsekretær Ban Ki-moon.

Brevet er sendt til den spanske ambassadør, da det er Spanien, der har fået tildelt opgaven at koordinere Sikkerhedsrådets diskussioner omhandlende resolution 2231.

I udtalelsen står der, at Irans missiltest er "ude af trit med" og "i strid mod" resolution 2231, der blev vedtaget i juli.

- (Tyskland, Frankrig, Storbritannien og USA, red.) noterer med bekymring, at Irans militære ledere angiveligt har påstået, at disse missiler er designet til at være en direkte trussel mod Israel, står der i brevet.

Netop den sætning er en hentydning til, at et højtstående medlem af Revolutionsgarden efter affyringerne i begyndelsen af marts sagde, at missilerne var konstrueret for at afskrække amerikanernes allierede Israel.

I brevet står der også, at FN's Sikkerhedsråd bør diskutere "et passende svar" til Teherans handlinger, som Ban Ki-moon bør tage op med det iranske styre.

Vestlige repræsentanter siger ifølge Reuters, at selv om Irans missilaffyringer strider mod resolution 2231, så strider de ikke direkte mod atomaftalen mellem Iran, Storbritannien, Kina, Frankrig, Tyskland, Rusland og USA.

Rusland, der har vetoret i alle beslutninger som permanent medlem af Sikkerhedsrådet, har gjort det klart, at det ikke støtter FN-sanktioner mod Iran.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip