Veto mod brændeafgift: Vanvittigt og et helvede

»Vi nedlægger veto mod brændeafgiften. Den ligger uden for det, vi har aftalt i energiaftalen. Vores veto betyder, at vi spærrer for, at det kan vedtages. Hvis de andre partier alligevel gør det, så opsiger vi forliget, og så må de vente med at vedtage det til efter næste valg. Så må vælgerne ved valget tage stilling til, hvem de synes, mener det rigtige i denne sag,« siger energi- og finansordfører Mike Legarth (K) til avisen.

Op med pungen: Ny brændeafgift vil ramme flis i haven og halm til ponyen

Afgiften er ny og lægges på brændsler, der bruges til rumvarme, herunder halm, brænde og træpiller. Det er blandt andet blevet kritiseret, at der indføres afgift på brænde, som folk selv skærer af træerne, og at det er svært at sige, præcis hvor meget et brændetårn vil stige i pris, da afgiften beregnes ud fra træets brændværdi.

»Da vi lavede aftalen, var der ingen embedsmænd eller forhandlere, der tænkte over, at der skulle afgift på småbrænde til brændeovnen. Vi talte om en afgift på fjernvarme. Nu får vi et administrativt helvede, der også vil øge grænsehandlen,« siger Mike Legarth.

Regeringen vil kæmpe mod brændeafgift

Skatteministeriet har forsøgt at undtage brændet for afgiften, men det vurderes, at det vil være konkurrenceforvridende og i strid med EUs regler. Det anerkender de Konservative ikke og partiet vil i givet fald udfordre EU i en retssag, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Energiaftalen skal sikre grøn omstilling for 3,5 milliarder kroner i 2020. Heraf vil omkring 300 millioner kroner ifølge Mike Legarth komme fra brændeafgiften.

Ifølge forsyningssikkerhedsordfører Thomas Danielsen (V) er Venstre »bekymret« over den nye afgift, men han siger, at det er »lidt tidligt at nedlægge veto, når vi ikke har set alle høringssvarene endnu«.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), melder sig parat til at lade Dansk Folkeparti stå uden for den del af aftalen, hvis det ikke lykkes at ændre den inden næste valg.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) opfordrer i en mail til Morgenavisen Jyllands-Posten til besindelse i forligskredsen.

»Man kan jo ikke sige ja til at bruge pengene, og nej til at hente finansieringen. I Venstre og Konservative må man også stå ved sit ansvar, og det forventer jeg også, at man gør, selvom man truer med at bakke baglæns ud af noget, man selv har været med til at finde på,« skriver han og pointerer, at afgiften, omend upopulær, finansierer »den meget grønne energiaftale«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip