Vi bliver rigere - men også mere forgældede

På landsplan betyder det, at de danske husholdningers samlede finansielle formue steg fra 4.852 milliarder kroner i tredje kvartal 2012 til 4.927 milliarder kroner i fjerde kvartal. Mens gælden voksede til samlet 2.782 milliarder kroner fra 2.751 milliarder kroner i samme periode.

Gæld ikke med i formue

Og det kan måske virke paradoksalt, at Jens' gæld og formue vokser samtidig. Men det hænger sammen med, at gælden ikke er medregnet i den finansielle formue.

Den dækker i stedet over værdien af bankkonti, værdipapirer, pensionsopsparinger med videre (men ikke aktiver som f.eks. boliger). Og her har vi på det seneste set en positiv udvikling, forklarer Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit.

»Det er velkendt, at vi har haft en periode med stigende aktiekurser og sidste års udbetaling af efterlønspenge er også blevet sat ind på danskernes bankkonti. Og så har vi også haft en lettelse af skatten på arbejde, som indtil videre i høj grad er gået til øget opsparing. Så formuesiden har fået noget medvind på en lang række fronter,« siger han til Berlingske Business.

Danskernes gæld er til gengæld mere ligetil, og består af husholdningernes samlede gæld, hvor boliglån udgør klart den største post. Det er også forklaringen på, at gælden vokser på trods af, at alle taler om, at vi er blevet mere tilbageholdende med at låne penge, forklarer Tore Stramer.

»Kigger man på gælden, så er der jo det forhold, at gæld normalt stiger over tid. Det sker primært som følge af, at gamle boligejere der har betalt deres boliger ud over tid, bliver skiftet ud med nye førstegangskøbere. Og selv i perioder med lave handelsaktivitet, så gør det, at der er en opdrift i gælden,« siger han.

Sæt lup på nettoformuen

Med både en stigende gæld og stigende formuer er det mest interessante tal i dagens statistikker derfor den finansielle nettoformue, som netop er den finansielle formue fratrukket gælden. Den er steget med 44 milliarder kroner i fjerde kvartal, hvilket svarer til 383.000 kroner per dansker.

»Jeg synes, at man skal glæde sig over, at nettoformuerne er steget ganske pænt siden 2009. Og det er særdeles vigtigt, fordi fremgangen danskernes formuer nu igen begynder at understøtte privatforbruget, hvor det før hev fart ud af forbruget,« siger Tore Stramer og fortsætter:

»Privatforbruget har brug for al den hjælp det kan få til at komme i gang igen, efter en historisk svag periode.«

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip